Klaus Iohannis solicită participarea Armatei României la operațiuni de deminare în Marea Neagră

Printr-o scrisoare adresată Parlamentului, Președintele Klaus Iohannis solicită aprobarea pentru participarea Armatei României la operațiile desfășurate sub egida Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră (MCM BLACK SEA), începând cu anul 2024.

Această inițiativă vine ca răspuns la amenințările în creștere create de minele marine în derivă instalate în Marea Neagră, amenințări accentuate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

„România a promovat constant necesitatea protejării regiunii Mării Negre, îndeosebi în actualul context de securitate. Din această perspectivă, România acţionează pentru creşterea relevanţei regiunii Mării Negre în cadrul NATO, pentru a obţine sprijin aliat în susţinerea acestui obiectiv, inclusiv prin consolidarea prezenţei aliate în Marea Neagră, în special navale. Din cauza agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, ameninţarea minelor în derivă instalate de ambele state s-a amplificat, afectând siguranţa navigaţiei şi a populaţiei, aşa cum au demonstrat numeroasele incidente înregistrate în Marea Neagră, în apropierea graniţelor României”, se arată în scrisoarea analizată, marţi, în şedinţa Birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Conform scrisorii, propunerea vine în contextul în care Turcia a propus constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră, numită MCM BLACK SEA. România vede în această inițiativă nu doar un răspuns la problema reală a minelor marine, ci și o modalitate de dezvoltare a cooperării regionale cu aliații săi riverani, precum și o oportunitate de atragere a participării NATO și a aliaților neriverani în asigurarea securității Mării Negre.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Facebook/Administrația Prezidențială a României

Constituirea MCM BLACK SEA este o premieră în istoria recentă a regiunii Mării Negre

Se menționează că participarea României în cadrul MCM BLACK SEA ar fi o premieră în istoria recentă a regiunii și ar reprezenta un proiect de importanță strategică. Având în vedere limitele capabilităților navale ale României și Bulgariei, Turcia este singurul stat dintre cele nominalizate care dispune de capabilitățile dezvoltate pentru a îndeplini cu succes misiunea de luptă contra minelor.

„Din perspectiva României, pe lângă răspunsul la problema reală existentă în Marea Neagră, crearea unui grup operativ constituie atât o modalitate de dezvoltare a cooperării regionale cu aliaţii săi riverani, cât şi o oportunitate de a atrage participarea NATO şi a aliaţilor neriverani în asigurarea securităţii Mării Negre. Constituirea MCM BLACK SEA este o premieră în istoria recentă a regiunii Mării Negre şi un proiect de importanţă strategică. Cu atât mai mult, trebuie avute în vedere limitările României şi ale Bulgariei în ceea ce priveşte capabilităţile navale necesare, Turcia fiind singurul stat dintre cele nominalizate care dispune de capabilităţi dezvoltate pentru îndeplinirea cu succes a misiunii de luptă contra minelor atribuită MCM BLACK SEA”, se arată în documentul citat.

Propunerea președintelui va fi analizată de Comisiile reunite de apărare ale Parlamentului și, ulterior, inclusă pe ordinea de zi a unui plen reunit al Senatului și Camerei Deputaților pentru aprobare. Fondurile necesare participării la aceste misiuni vor fi asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale.

Şeful statului mai menţionează în scrisoare că „reconfigurarea contribuţiei naţionale la operaţiile sub egida MCM BLACK SEA se va executa cu aprobarea ministrului Apărării Naţionale, în funcţie de cerinţele operaţionale şi de evoluţia activităţilor acestei misiuni, cu încadrarea în limitele numerice ale pachetului de forţe”.