Klaus Iohannis va candida pentru funcția de secretar general al NATO

Jennifer Jacobs, corespondenta la Casa Albă pentru Bloomberg News, a fost cea care a transmis această informație.

„România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să îl nominalizeze pe președintele țării, Klaus Iohannis, drept candidat pentru funcția de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a anunțat jurnalista din SUA pe platforma X.


Cu toate acestea, Mark Rutte este favoritul pentru șefia NATO.

Mark Rutte, actualul prim-ministru al Țărilor de Jos, s-a alăturat competiției pentru cea mai înaltă funcție din cadrul NATO, ocupată în prezent de Jens Stoltenberg.

Potrivit a doi oficiali de rang înalt din cadrul Alianței Nord-Atlantice, citați de Politico în cursul zilei de miercuri, Rutte a obținut sprijinul a două treimi din statele membre ale NATO pentru a prelua conducerea alianței militare începând din acest an.

„După runde foarte intense de discuţii între aliaţi, am ajuns acum în punctul în care peste 20 de ţări NATO sunt pregătite să îl susţină pe premierul Rutte ca viitor secretar general” a informat un oficial NATO, care și-a păstrat anonimatul.

Mark Rutte își face campanie încă din noiembrie 2023

Mark Rutte, candidatul care își promovează campania pentru acest post încă din luna noiembrie, a fost singurul propus de cele 31 de guverne membre ale Alianței, au afirmat sursele din interiorul NATO.

Potrivit regulilor NATO, alegerea secretarului general trebuie să fie realizată „în unanimitate”, ceea ce implică necesitatea ca Rutte să obțină sprijinul tuturor statelor.

Reprezentantul NATO a menționat că discuțiile nu au fost finalizate.

„Există un impuls tot mai mare în spatele candidaturii sale”, a transmis oficialul NATO despre Mark Rutte.

Mark Rutte
Mark Rutte / SURSA FOTO: Dreamstime

Tensiunea crește asupra statelor membre NATO pentru a lua o decizie cu privire la susținerea lui Rutte înainte de summit-ul de la Washington din iulie. Rutte ar urma să-l înlocuiască pe Jens Stoltenberg, care a fost la conducerea NATO din 2014.

Recent, reprezentanta SUA la NATO, Julianne Smith, a accentuat importanța pentru aliați de a-și stabili obiectivul de finalizare a procesului de selecție în primele luni ale anului 2024.

O altă figură de vârf în cadrul NATO a afirmat că aproximativ 10 țări încă nu s-au decis să îi ofere susținerea lor lui Rutte.

„Vom continua să le ascultăm îndoielile şi preocupările. Şi încurajăm misiunea olandeză la NATO să răspundă la aceste întrebări”, a precizat oficialul NATO, care și-a păstrat anonimatul.