Iohannis a participat, duminică, la slujba săptămânală, explicând că toată lumea s-a rugat pentru victimele incendiului.

„Este o imensă tragedie ce s-a întâmplat la Spitalul Din Neamţ. Tocmai vin din biserică, unde cu toţii ne-am rugat pentru victimele incendiului. Ce pot să spun? Condoleanţe familiilor îndurerate, iar celor care au supravieţuit însănătoşire grabnică! Este foarte important acum să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu, pentru a evita în viitor situaţii similare şi, evident, acest accident groaznic ne arată încă o dată, dacă a fost nevoie, de ce este absolut necesară o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România”, a declarat Klaus Iohannis duminică dimineața.

Șeful statului a fost întrebat de reporteri dacă s-ar putea repeta o astfel de tragedie şi în alte părţi din ţară. Iohannis a explicat că echipele care fac investigații vor face cercetări și este clar că trebuie trase învățămintele de aici.

„Doamne fereşte! Dar cred că echipele care au mers acolo să verifice cauzele acestui incendiu vor comunica imediat ce se află exact mersul lucrurilor şi este clar că trebuiesc trase învăţămintele de aici, pentru a preveni astfel de accidente în alte părţi”, a mai spus șeful statului.

Secțiile ATI din România, suprasolicitate

Un reporter a mai explicat că mulţi medici atrag atenţia că Secţiile ATI sunt suprasolicitate, aparatura din Secţiile ATI, şi că astfel de tragedii s-ar putea întâmpla şi în alte locuri.

„Da, din păcate, pandemia care a venit peste noi a dus tot sistemul într-o stare de încărcare extraordinară şi, cu atât mai mult, tehnicienii trebuie să se asigure că aparatele funcţionează aşa cum trebuie pentru a preveni incidente similare”, a mai atras atenția Klaus Iohannis.

Situația este gravă la Iași

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat duminică dimineaţa că trei din cele şase persoane transferate de la Spitalul Judeţean Neamţ la Spitalul Mobil de la Leţcani sunt în stare foarte gravă.

„Cei şase pacienţi aduşi în cursul nopţii la spitalul de la Leţcani sunt în terapie intensivă, sunt pacienţi gravi. Trei dintre ei, înţeleg din spusele medicului care acum este şi face vizita, sunt mai gravi. Din fericire, aceşti pacienţi nu au leziuni în urma unor arsuri. Avem tot ce ne trebuie pentru a asigura medical tratamentul infecţiei cu SARS-Cov-2. Vom căuta să găsim evoluţia cea mai bună”, a declarat jurnaliştilor Carmen Dorobăţ.