„Preşedintele României a evocat discuţiile recente avute cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi a reconfirmat angajamentul ţării noastre de a acorda întreaga susţinere în procesele de transformare, modernizare şi de implementare a reformelor, în domenii precum energie, transporturi, societate informaţională, tranziţie verde, justiţie, educaţie, în spiritul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană”, arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.

Despre ce a discutat preşedintele Iohannis cu prim-ministrul Republicii Moldova?

Klaus Iohannis a remarcat deciziile luate de noul Guvern de la Chişinău, care transmit semnale încurajatoare şi indică voinţa avansării unor reforme menite să aducă beneficii reale la nivelul întregii societăţi.

„Preşedintele a subliniat, printre altele, necesitatea creării condiţiilor necesare pentru atragerea investiţiilor, inclusiv româneşti, şi ameliorarea mediului de afaceri”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

În cadrul discuţiilor a fost discutată viitoarea şedinţă comună de Guvern, care va trebui să se concentreze, cu decizii şi soluţii concrete de cooperare, asupra domeniilor şi proiectelor prioritare comune.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a salutat vizita la Bucureşti a prim-ministrului Natalia Gavriliţa, realizată în „contextul dialogului politic bilateral susţinut şi de substanţă din ultima perioadă, care oferă prilejul unei abordări aplicate şi cuprinzătoare a agendei sectoriale, precum şi stabilirea unor repere solide în vederea avansării proiectelor prioritare comune”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova

Președintele Klaus Iohannis a mai avut o întâlnire cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în luna noiembrie. Atunci, cei doi șefi de stat au discutat despre parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

„Vizita preşedintelui Republicii Moldova este prima vizită oficială în România pe care aceasta o efectuează după alegerile anticipate din 11 iulie 2021 şi are loc în contextul celebrării în acest an a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale.

Vizita reprezintă un foarte bun prilej de reconfirmare a relaţiei speciale, privilegiate, de Parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bazată pe comunitatea de limbă, cultură şi istorie, oferind totodată ocazia de a evalua stadiul implementării deciziilor convenite cu prilejul întrevederilor anterioare la nivel de şef de stat – de la Chişinău, din 29 decembrie 2020 şi din 27 august 2021, precum şi de la Bucureşti, din 20 aprilie 2021”, arata Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat, în luna noiembrie.

De asemenea, s-a pus accentul pe proiectele care conectează Republica Moldova cu spaţiul Uniunii Europene, prin intermediul României, pentru a aduce beneficii reale şi concrete tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Totodată, discuţiile de atunci s-au concentrat pe măsurile de susţinere aprofundată de către România a proceselor de modernizare şi de implementare a reformelor democratice promovate de preşedintele şi Guvernul Republicii Moldova, precum şi a eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova, mai arata atunci Administraţia Prezidenţială.