Klaus Iohannis a semnat. Legea privind reforma în domeniul sănătății a fost promulgată

Actul normativ promulgat joi, 17 noiembrie, de către Klaus Iohannis prevede şi abrogarea articolului 4 din Legea nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA.

Amintim că acesta stabilea constituirea Comisiei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie HIV/SIDA, organizată ca organism interministerial fără personalitate juridică.

Legea privind reforma în domeniul sănătăţii prevede asigurarea fondurilor necesare pentru următoarele puncte

De asemenea, Legea privind reforma în domeniul sănătăţii prevede că din bugetul Ministerului Sănătăţii se asigură fondurile necesare şi pentru:

  • cheltuieli pentru asigurarea mentenanţei heliporturilor;
  • achiziţia de echipamente pentru heliporturi;
  • reparaţii heliporturi;
  • salariile personalului care deserveşte heliporturile.

Trebuie menționat că normativul de personal pentru deservirea heliporturilor se stabileşte de către Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Afacerilor Interne prin ordin comun.

„Personalul didactic medico-farmaceutic din universităţi care au în structură facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate beneficiază de integrare clinică în unităţile şi instituţiile din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, în unităţile medicale din subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, în unităţile şi instituţiile medicale din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi în spitale şi cabinete private”, este scris în actul normativ.

De aceleaşi prevederi beneficiază şi următorii medici

Mai mult, de aceleaşi prevederi beneficiază şi medicii specialişti/primari care sunt asistenţi universitari pe perioadă determinată, pe perioada cât au această calitate.

Ministerul Sănătăţii va aduce în concordanţă structurile aferente în vederea asigurării normelor de integrare clinică.

Spitalele cu alte instituţii de învăţământ medical superior acreditate pentru constituirea unor consorţii medicale

Totodată, spitalele se pot asocia între ele sau cu alte instituţii de învăţământ medical superior acreditate, precum şi cu alte instituţii medicale acreditate în vederea constituirii unor consorţii medicale, cu personalitate juridică, conform dispoziţiilor legale în scopul derulării în comun de activităţi medicale, cercetare ştiinţifică, investiţii în infrastructură, achiziţii de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale şi altele asemenea, precum şi alte activităţi specifice unităţilor sanitare respective.

Trebuie menționat că sunt aduse şi modificări privind componenţa Consiliului de Administraţie din spitalele publice.