Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, marţi, legea pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, precum şi pentru modificarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, în scopul transpunerii unei directive europene privind furnizarea de servicii de mass-media audiovizuale.

Actul normativ promulgat de președinte are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.504/2002, în scopul transpunerii în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2018/1808/ a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 noiembrie 2018 de modificare a Directivei 2010/13/UE privind coordonarea anumitor dispoziţii stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale), având în vedere evoluţia realităţilor pieţei.

Ce prevede noua lege?

Totodată, actul normativ vizează modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005, în scopul colectării unei contribuţii lunare de 3% din preţul operelor audiovizuale descărcate contra cost prin intermediul serviciilor de transmisii de date, inclusiv prin internet sau telefonie, precum şi al completării listei contribuţiilor la Fondul cinematografic cu o contribuţie de 4% din veniturile obţinute din tranzacţii unice sau sub formă de abonament, de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere, pentru vizionarea de opere audiovizuale prin intermediul serviciilor de transmisie de date prin internet sau telefonie.

Klaus Iohannis a promulgat legea care completează OUG privind înființarea companiei TAROM

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1 13/2021 pentru completarea ordonanţei Guvernului nr.45/1997 privind înfiinţarea Societăţii „Compania naţională de transporturi aeriene române – TAROM” – S.A.

Actul normativ are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal care să permită Guvernului să aprobe valoarea, forma şi condiţiile de acordare a unui ajutor de stat individual de restructurare în cazul companiei TAROM, asigurând, în acest fel, succesul implementării planului de restructurare aferent rentabilizării companiei pe termen mediu şi lung.

În acest sens, a fost completată Ordonanţa Guvernului nr. 45/1997, cu două noi articole care prevăd posibilitatea acordării ajutorului de stat individual de restructurare sub formă de finanţare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, garanţie de stat emisă în condiţiile legii şi/sau împrumut cu sau fără dobândă subvenţionată.