"În prima jumătate a acestui an am înregistrat o creştere a cererii pe toate tipurile de produse de creditare. Pentru creditele ipotecare cererea a crescut cu mai mult de 50% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, datorită în special scăderii dobânzilor, creşterii încrederii populaţiei şi randamentelor interesante ale pieţei imobiliare. Estimăm că acest trend se va menţine în absenţa unor perturbatii economice majore interne sau internaţionale", explică Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, broker de credite.

În acest context, analiza evoluţiei creditelor la nivel naţional, comparativ cu anul 2014, arată câteva aspecte: ponderea creditelor acordate în cadrul programului Prima Casă a scăzut în total, comparativ cu anul trecut, de la 60,3%, în primul semestru din 2014, la 56,5%, în aceeaşi perioada a acestui an.

“Este interesant faptul că ponderea creditelor Prima Casă a scăzut în favoarea creditelor ipotecare standard, dar şi timpul relativ scurt în care ofertele ipotecare în lei au devenit mai atractive decât cele în euro”, adaugă Anca Bidian.

Pe de altă parte, creditele de achiziţie, atât la Prima Casă cât şi credite ipotecare standard, au crescut în total cu 56%, faţă de aceeaşi perioada a anului trecut.

Creditele acordate în cadrul programului Prima Casă au crescut, că volum, cu 46% faţă de anul 2014, iar creditele ipotecare standard aproape că s-au dublat faţă de anul trecut, creşterea fiind de 70%.

Explicaţiile acestei creşteri spectaculoase faţă de anul trecut, dar şi faţă de istoria recentă a creditării din România (în iunie 2015 s-a înregistrat cel mai mare volum al creditelor acordate, la nivel naţional, din 1990 până în prezent), ţin de costuri bancare, evoluţia economiei naţionale, dar şi de încrederea populaţiei în piaţă imobiliară, bancară şi macroeconomică.

Din punct de vedere al costurilor, anul 2015 a înregistrat cele mai scăzute niveluri ale dobânzilor anuale şi, respectiv, dobânzilor anuale efective (care includ alte cheltuieli şi comisioane bancare ataşate unui credit), care au atins minime istorice. Media acestora se situează în jurul valorii de 4 % la creditele în lei, respectiv 5% la creditele în euro.