Kelemen Hunor, despre incidentul din Reșița

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a exprimat opinia sa la Prima TV referitoare la incidentul în care un gimnast de etnie maghiară a fost agresat de colegi în timpul unui cantonament.

Kelemen Hunor a declarat în emisiunea „Insider Politic” de la Prima TV că este dificil de spus exact ce s-a întâmplat în acel caz, dar consideră că este inacceptabil comportamentul minorilor.

El a subliniat că această situație ridică probleme grave, deoarece incitarea la ură, chiar și într-o formă verbală. Aceasta poate conduce la violență fizică.

Președintele UDMR a adăugat că, în cazul respectiv, nu este vorba de introducerea unui nou membru în echipă, deoarece gimnastul era deja parte a echipei naționale și era cunoscut de ceilalți.

Din perspectiva sa, este iresponsabil să nu se reacționeze în fața incitării la ură etnică, rasială sau de orice alt fel.

„E greu de spus ce s-a întâmplat acolo, dar este inacceptabil, fiindcă ei au urlat permanent, ceilalţi copii că ungurul în dreapta, ungurul în stânga.

Sunt coechipieri, nu ştiu ce au în cap, dar un singur lucru putem spune fără să greşim: orice incitare la ură din partea unor politicieni, la un moment dat va intra în capul oamenilor şi de la agresiunea verbală, în istorie de foarte multe ori s-a ajuns la agresiunea fizică.

Aici nu e vorba de acea introducere a unui nou venit într-o echipă, ceea ce se întâmplă şi la studenţi în colegiile mari, se întâmplă şi la sportivi, fiindcă că ăsta era deja în echipă, era selecţionat în echipa naţională, se cunoşteau. Deci s-a întâmplat ceva.

Din punctul meu de vedere este iresponsabil să nu reacţionăm când vedem incitare la ură etnică, rasială şi de orice fel”, a afirmat Kelemen Hunor în emisiunea Insider Politic, sâmbătă, la Prima Tv.

Kelemen Hunor
SURSA FOTO: Facebook, Kelemen Hunor

Minorul a fugit din cantonament

După incidentul în care a fost agresat de colegi, gimnastul a decis să fugă din cantonament și să se întoarcă acasă. Antrenorii l-au exclus din lot fără să analizeze motivele plecării sale.

În plus, aceiași antrenori au încercat să influențeze părinții în direcția minimalizării gravității cazului.

„Acest copil nu numai că a fost violent agresat, până la urmă a luptat pentru România şi după această întâmplare rămâne cu sechele foarte urâte. Este inacceptabil.

Dar până la urmă s-a întâmplat ceea ce trebuie să se întâmple: cei care fac aşa ceva trebuie pedepsiţi”, adaugă Kelemen.

El a comentat și despre manifestările de ură etnică din Parlament. Pe fond, spune că membrii AUR și Diana Șoșoacă au încălcat orice limită.

De asemenea, a mai spus că ei trimit mesajul că astfel de comportamente sunt acceptate.

Kelemen Hunor
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce s-a întâmplat cu sportivul de etnie maghiară?

Un adolescent în vârstă de 15 ani din Lugoj, care face parte din echipa masculină de juniori la gimnastică, a fost victima unei agresiuni din partea a doi colegi de echipă.

Totul s-a întâmplat în cadrul unei petreceri organizate în timpul unui cantonament la Reșița.

Cei doi agresori l-au imobilizat pe băiat legându-l de un calorifer, apoi l-au tuns și dezbrăcat. De asemenea, aceștia l-au forțat să consume alcool și au scrumat pe el. Agresiunile au continuat apoi cu simularea unui joc sexual, dar nimeni nu a intervenit.

După ce a reușit să evadeze, adolescentul în vârstă de 15 ani s-a întors acasă, în Lugoj. El le-a relatat părinților experiențele prin care a trecut. Cu toate acestea, nimeni nu a raportat incidentul la Poliție.

Mai târziu, polițiștii din județul Caraș-Severin au intervenit de la sine și au inițiat un dosar penal pentru infracțiunile de agresiune și privare de libertate.