‘Europa este în prag de recesiune, a cărei scară este greu de prezis. Este nevoie să răspundem în mod adecvat la această ameninţare’, a spus el, subliniind în acelaşi context că Grecia nu ia în considerare posibilitatea revenirii la drahmă, ca modalitate de ieşire din situaţia financiară dificilă în care se află.

‘Revenirea la drahmă nu este o opţiune nici pentru Grecia, nici pentru zona euro. Guvernul Greciei a dat un mesaj clar că nu ia în considerare această posibilitate în mod serios’, a evidenţiat premierul Ducatului de Luxemburg.

Negocierile cu deţinătorii de obligaţiuni ale statului elen cu privire la reducerea datoriei în conformitate cu al doilea pachet de ajutor financiar pentru această ţară se vor finaliza în curând, a mai spus el.

Printre ţările din zona euro care se confruntă în prezent cu mari dificultăţi economice, Bloomberg menţionează Grecia, Italia şi Spania.

Guvernul elen încearcă în prezent să se asigure de un pachet financiar de 130 miliarde de euro din partea partenerilor europeni pentru diminuarea datoriei externe, care a ajuns la 160% din PIB. În luna martie, ţara va trebui să ramburseze obligaţiuni în valoare de 14 miliarde de euro. La mijlocul lunii ianuarie, urmează să înceapă negocierile cu ‘troica’ creditorilor (Comisia Europeană, BCE şi FMI).

SURSA: Agerpres