“Este corect să spunem că jumătate din toți newyorkezii, poate mai mult, vor sfârși prin a suferi această boală”, a declarat de Blasio la o ieșire informală a primăriei din New York.

Comisarul pe sănătate al primarului de Blasio, dr. Oxiris Barbot, a declarat că procentul poate fi și mai mare, dar și, mai grav, a estima că pandemia se va încheia, probabil, în luna septembrie.

De Blasio a adăugat că nu există un anumit pacient zero pentru metropolă, chiar dacă oficialii au identificat anterior un lucrător sanitar din Manhattan care s-a întors recent din Iran ca fiind primul caz, depistat undeva la începutul lunii martie.

De Blasio, a mai îndulcit, însă, afirmația, subliniind, totuți, că 80 la sută dintre persoanele care contracta boala vor avea simptome ușoare.

Declarațiile vin în contextual în care sistemul de sănătate din New York este pe cale să intre în colaps, oră după oră înregistrându-se valuri de cetățeni care acuză simptomele COVID 19.

Ca un exemplu pentru cât de gravă este situația, guvernatorul provinciei, Andrew Cuomo, a spus că în prezent New York-ul are 7.000 de aparate de ventilație mecanică, dar ar avea nevoie de 30.000! Cuomo, un democrat, a criticat răspunsul foarte slab al autorităților federale, plângându-se că ajutorul primit, de numai 400 de ventilatoare, este infim.

OMS a avertizat marți că Statele Unite ar putea deveni următorul epicentru al pandemiei de Covid-19. Avertismentul a venit în condițiile în care președintele Donald Trump a estimat că până de Paște, adică în două săptămâni, SUA și-ar putea redeschide activitatea economică.