Desi multi prefera sa o ignore, industria sexului din Romania e un domeniu in care se invart, anual, cateva sute de milioane de euro. Alte zeci de milioane ajung in tara de la “filialele” externe. Legalizarea prostitutiei, care ar putea aduce avantaje atat practicantelor, cat si statului, se loveste, insa, de prejudecati si conventii internationale.

Pot fi gasite pe soselele de centura, prin parcarile de TIR-uri, in preajma hotelurilor si restaurantelor, in cluburi, baruri si discoteci, in saloanele de masaj, in bordelurile ilegale, in caminele studentesti, pe internet sau la rubrica de mica publicitate a ziarelor. La oras, la tara, pe Litoral sau pe Valea Prahovei, ba chiar si prin statiunile balneare. Cine ar vrea sa afle cate sunt, se ciocneste, insa, de lege. Conform Codului penal, prostitutia este “fapta persoanei care isi procura principalele mijloace de existenta practicand in acest scop acte sexuale cu diferite persoane”. Cu alte cuvinte, daca are un loc de munca, chiar si fictiv, sau daca demonstreaza ca principalele mijloace de existenta ii sunt asigurate din alte surse (ajutor de la rude sau prieteni, pensii, chirii etc.), o prostituata nu poate fi incriminata si, asadar, nu va fi luata in calcul nici de statisticile politiei si justitiei.


Ceea ce nu face decat sa dea o imagine falsa a fenomenului. Multe dintre cele care practica aceasta ocupatie sunt tinere si foarte tinere si locuiesc inca impreuna cu parintii ori bunicii. Altele stau singure, insa primesc lunar bani de la familie. In unele cazuri, femeile respective sunt chiar casatorite. In aceste situatii, sexul pe bani este, de obicei, un mijloc pentru cumpararea unei haine, a unui parfum sau a unui telefon mobil pe care nu si le-ar permite altfel. (Uneori, serviciile sunt prestate chiar in schimbul unor bunuri de acest gen).


Este clar, asadar, ca estimarile autoritatilor, care nu iau in seama decat adevaratele “profesioniste” si conform carora exista doar doua pana la patru mii de prostituate activand in Romania, sunt destul de departe de adevar. “Suntem in prezent la stadiul de a nega acest fenomen. Spunem ca este izolat si nu avem nici o estimare clara a situatiei. Cifrele existente nu surprind decat o mica parte a situatiei reale”, spune deputatul Nicu Banicioiu, unul din promotorii ideii de legalizare a prostitutiei.
Estimarile realizate de cateva ONG-uri par a fi ceva mai realiste: intre 20.000 si 40.000 de prostituate lucrand in Romania, la care se adauga alte 10-20.000 aflate in prezent in strainatate (in preajma trupelor internationale din Kosovo, Bosnia si Macedonia sau in Italia, Spania, Franta ori Germania). Potrivit comisarului-sef Gheorghe Barbulescu, din cadrul Directiei de Investigatii Criminale din IGP, exista cam trei categorii de tarife practicate: de la zece la cateva zeci de lei noi pentru prostituatele mai putin inzestrate fizic (care reprezinta marea majoritate), intre 50 si 200 de lei noi pentru cele ceva mai aratoase sau pentru prostituatele de ocazie (ar putea exista in jur de 5.000 din aceasta categorie, cred organizatiile non-guvernamentale specializate) si de la 100 de dolari in sus pentru profesionistele de lux (cateva sute in toata tara). Luand in calcul cifrele de mai sus si o medie de doi clienti pe zi, rezulta ca, anual, in acest domeniu se incaseaza nu mai putin de 450 de milioane de euro. Din care proxenetii iau, in general, cam 60%. Apoi, daca fiecare dintre tinerele aflate in strainatate trimite acasa numai cate 200 de euro lunar, rezulta intre 25 si 50 de milioane de euro care contribuie anual la reducerea deficitului de cont curent. Merita subliniat ca toate aceste estimari nu iau in considerare prostitutia masculina (fie ea destinata femeilor, fie homosexualilor), domeniu asupra caruia nu exista prea multe informatii.


Evident ca multor reprezentanti ai statului le-ar surade ca macar o mica parte a banilor sa ajunga la buget. Iar acest lucru nu se poate intampla decat daca prostitutia devine legala. Unul dintre promotorii ideii, deputatul Cosmin Nicula, spune ca o astfel de masura nu va putea fi adoptata in Romania mai devreme de zece ani. “In ciuda avantajelor evidente, cum ar fi protectia minorilor, combaterea traficului de carne vie ori diminuarea numarului de boli cu transmitere sexuala, mentalitatea nosatra balcanica ne tine in loc”, afirma el.


Unul dintre cei mai ferventi adversari ai ideii este Biserica Ortodoxa, care si-a exprimat opozitia prin chiar Patriarhul Teoctist, dar si o serie de organizatii feministe. Comisarul-sef Barbulescu e ceva mai optimist. “Conform studiilor recente, gradul de permisivitate a publicului fata de prostitutie a crescut. Se asteapta o schimbare de ordin legislativ care sa reglementeze situatia”, declara el.
Aflati la mijloc, prostituatele si protectorii ori intermediarii lor identifica avantaje si dezavanataje. Daniel C., un tanar bucurestean de 29 de ani, le gaseste, in schimbul unui comision, clienti catorva fete fara prejudecati din complexul studentesc Grozavesti. Dupa ce se gandeste cateva secunde, ajunge la o concluzie: “Fetelor le-ar conveni sa se legalizeze si nu prea. Sunt unele care nu vor sub nici o forma sa se afle cu ce se ocupa si, apoi, nu cred ca ii convine nimanui sa dea bani la stat. Dar daca n-o sa fie controale la sange, va fi bine. Poti declara o suma minima si pe urma stai linistit: nu te mai calca Garda, fetele au asigurari de sanatate si vechime.”


Insa senatorul Norica Nicolai nu vede lucrurile chiar asa in roz. “Desi suna bine, legalizarea prostitutiei este mai complicata decat pare. In primul rand, suntem parte a conventiei Protectia Internationala a Drepturilor Omului, care interzice dezincriminarea prostitutiei. Singura portita ar putea fi gasirea unei formule de libera practica si transformarea prostituatelor in persoane fizice autorizate”, explica ea.



“Suntem parte a conventiei PIDO, care interzice dezincriminarea prostitutiei. Singura portita ar putea fi transformarea prostituatelor in persoane fizice autorizate.”

Norica Nicolai, senator





PROSTITUTIA, ABORDARI DIFERITE, REZULTATE DIFERITE

• Pe plan mondial se apreciaza ca exista 100 de milioane de prostituate de diverse categorii, iar sumele care se invart in acest domeniu au fost apreciate la 70 de miliarde de dolari anual.


• Industria sexului din Olanda aduce profituri estimate la un miliard de euro pe an. Din aceasta suma, statul incaseaza circa 200 de milioane de euro, sub forma de taxe fixe si impozite pe venit.

• In Nevada, singurul stat american unde prostitutia e legala, aceasta ocupatie aduce anual 10 milioane de dolari la bugetele locale.


• In Thailanda, suma totala platita pentru prestatii sexuale este de doua ori cat bugetul national. Care buget castiga, direct sau indirect, cel putin cateva zeci de milioane de dolari pe an din turismul sexual.


• In Germania, exista intre 50.000 si 400.000 de prostituate, alte 40.000 fiind asteptate cu ocazia Campionatului Mondial din aceasta vara.


• Ele lucreaza in general in eros centeruri – isi platesc chiria pentru camere (in jur de 100 de euro pe zi), dar pastreaza toti banii. Teoretic, se platesc TVA si impozite mari pentru veniturile din prostitutie, dar in practica evaziunea este destul de raspandita.