Dosarul lui Liviu Dragnea privind vizita în SUA, restituit la DNA

Curtea de Apel București a hotărât definitiv vineri restituirea dosarului în care fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, era acuzat de trafic de influență în legătură cu prezența sa în SUA la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump în anul 2017.

Decizia vine după ce, în octombrie 2022, Tribunalul București a constatat neregularități în rechizitoriul întocmit de DNA și a exclus probele strânse de FBI, precum și audierea de către americani a unor martori cheie.

„Dispune excluderea mijloacelor de probă efectuate de procuror față de contestatorii inculpați din prezenta cauză, în perioada 19.03.2018-12.01.2021. Constată nulitatea ordonanțelor de continuare a urmăririi penale față de suspecții Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel și Burci Carlo-Robert, din data de 12.01.2021.

Constată nulitatea ordonanțelor de punere în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel și Burci Carlo-Robert, din data de 01.03.2021. Menține dispoziția de restituire a cauzei la DNA. Definitivă”, se arată în decizia CAB.

Acuzațiile la adresa lui Liviu Dragnea includ primirea de beneficii necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul ceremoniei de învestire a președintelui SUA, Donald Trump, în ianuarie 2017, precum și promisiunea unor servicii de lobby și consultanță politică.

Ce acuzații îi aduce DNA?

În același dosar a fost trimis în judecată Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar al lui Florin Iordache, pe vremea când acesta era deputat PSD, dar și fost consul al României la Bonn, pentru cumpărare de influență, precum și trei oameni de afaceri – Cristian Burci, Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) și Dan Valentin Belcea, acuzați de cumpărare de influență sau complicitate la cumpărare de influență.

Conform DNA, în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine și pentru partid. Acestea constau în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington DC (SUA), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 de dolari.

Accesul a fost obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare, și asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri.

De asemenea, Dragnea ar fi primit servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 de dolari în favoarea partidului din care făcea parte.