Victorie pentru România după ce Tribunalul Bucureşti a respins cererea companiei germane Pegasus de anulare a mărcii româneşti Pegas, potrivit deciziei instanţei.

Totodată, sursa citată precizează că acțiunea înaintată de compania Pegasus este una neîntemeiată și inadmisibilă. De menționat este faptul că, decizia nu este una definitivă.

„Respinge acţiunea în anularea mărcii naţionale PEGAS nr. 107091/M 2009 07012, ca neîntemeiată. Admite excepţia inadmisibilităţii acţiunii în contrafacere. Respinge acţiunea în contrafacere ca inadmisibilă. Cu apel în 30 de zile de la comunicare”, a arătat Tribunalul Bucureşti.

Decizia judecătorilor vine după ce compania germană Zeg Zweirad – Einkaufs – Genossenschaft EG, care produce biciclete sub diverse mărci, printre care şi Pegasus, a dat în judecată compania Atelierele Pegas din Bucureşti.

Mai exact, nemții au cerut în Instanță anularea certificatului eliberat de Oficiul Naţional pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) pentru marca românească Pegas, deținută de omul de afaceri Iulian Stanciu (CEO-ul eMAG). Totodată, compania germană a cerut inclusiv radierea acesteia din Registrul Naţional al Mărcilor.

Cum au apărut bicicletele Pegas

De menționat este faptul că, Zeg Zweirad – Einkaufs – Genossenschaft EG a început demersurile în instanță după ce, în 2017, Oficiul European de Proprietate Intelectuala a stabilit definitiv că cele două mărci, Pegasus (Germania) şi Pegas (România), sunt similare şi nu pot coexista pe piaţa UE, pentru ca s-ar crea confuzie pentru clienţi.

Cu doi ani înante de decizia luată privind cele două mărți, mai exact în 2015,  omul de afaceri Iulian Stanciu, șeful eMag.ro, a preluat pachetul majoritar al producătorului local de biciclete Atelierele Pegas București, prin intermediul companiei Network One Distribution.

În ceea ce privește bicicleta clasică Pegas, acesta a apărut în anii ’70 la fabrica de armament Tohani Zărnești. Mulți ani mai târziu, în 2010, Andrei Botescu de la firma Atelierele Pegas Bucureşti a înregistrat marca Pegas la OSIM, după ce a aflat, în urma unui telefon la fabrica din Zărnești, că nu se mai produc biciclete sub acest brand din 2005.