Proprietarul lanţului Unita Turism, Josef Goschy, a vândut săptămâna trecută, hotelul pe care îl deţinea în Târgu Mureş către o firmă din oraş, Voiajor SRL, deţinută de un milionar din Top 300. Noul proprietar vrea să modernizeze imobilul, astfel încât, anul viitor, acesta să fie clasificat la patru stele, în loc de două.

Preţul de pornire al hotelului Transilvania scos la vânzare de grupul Unita, controlat de Josef Goschy, era, de 2,2 milioane de euro. Surse de pe piaţa imobiliară locală, au confirmat însă faptul că valoarea a scăzut faţă de preţul de pornire. Tiberiu Dima, directorul de marketing al lanţului hotelier Unita a precizat, pentru capital.ro, doar că „preţul a fost unul care a convenit şi vânzătorului şi cumpărătorului”.

Hotelul Unita din Târgu Mureş are 78 de camere, două restaurante, şi este clasificat la două stele.

„L-am luat la 2 stele, dar îl deschidem la 4 stele”

Dacian Vlas, fiul omului de afaceri Florin Vlas, care deţine compania Voiajor SRL din Târgu Mureş, a declarat, pentru capital.ro, că intenţionează să modernizeze hotelul Transilvania, pe care l-a achiziţionat de la proprietarul lanţului Unita. „L-am cumpărat la două stele şi l-am închis imediat pentru amenajări, astfel că, în aprilie, când se va redeschide, va fi clasificat la patru stele. Valoarea investiţiei pe care în modernizarea hotelului se poate ridica la un milion de euro”, potrivit acestuia.

Firma Voiajor SRL, controlată de familia Vlas, mai deţine în oraşul de reşedinţă două hoteluri clasificate la trei stele, Voiajor, cu 35 de camere şi Business, cu 54 de camere. 

Familia Vlas are o avere estimată de Top 300 Capital la 54-60 milioane de euro, preponderent din imobilare şi din reţeaua de benzinării. Vlas a intrat în afaceri cu o sifonărie amplasată în faţa unei benzinării, pe care a ajuns să o cumpere. Deţine de asemenea şi un lanţ de case de schimb valutar.

Încă un hotel de vânzare

Deşi în Top 300 Capital, Josef Goschy declara că avea în plan vânzarea mai multor active ale companiei, Tiberiu Dima, directorul de marketing al Unita ne-a spus că hotelul din Târgul Mureş este primul vândut, iar în viitorul apropiat grupul are în plan vânzarea a încă unui alt hotel.

Anul trecut, omul de afaceri Josef Goschy a scos la vânzare hotelurile Onix şi Safir de la Cap Aurora, pe care dorea, la momentul respectiv, să obţină 6 milioane de euro. La începutul lui 2009, a decis să renunţe şi la hotelurile Central din Suceava şi Transilvania din Târgul Mureş, fiecare dintre ele având un preţ de 4 milioane de euro, potrivit declaraţiilor lui Goschy din acel moment.

Înaintea vânzării unităţii din Târgu Mureş, Unita Turism deţinea 26 de hoteluri care cumulau peste 3.500 de camere şi 7.000 de locuri în restaurante, fiind cel mai mare lanţ hotelier din România.

Goschy este, totodată, unul dintre cei mai importanţi hotelieri de pe Litoral, cu trei hoteluri în Olimp (Amfiteatru, Belvedere, Panoramic), achiziţionate la sfârşitul anului 2007 de la AVAS pentru 22 de milioane de euro, trei unităţi în Mamaia (Comandor, Amiral şi Orfeu) şi alte două la Cap Aurora (Onix şi Safir).