Fostul primar din Târgu Mureş, eliberatat din închisoare dupâ câteva zeci de zile. Avea o sentință de peste 4 ani

Fostul primar din Piatra Neamț, în vârstă de 68 de ani, a devenit un om liber după ce, zilele trecute, a părăsit Penitenciarul Târgu Mureş. Amintim că acesta a fost condamnat în dosarul Giga TV la o sentinţă de 4 ani şi 6 luni.

Gheorghe Ştefan a solicitat eliberarea condiţionată la judecătoria din oraşul unde era încarcerat, lucru care a fost admis de magistraţi ăn ziua de 3 noiembrie 2021, după ce a stat în detenție timp de 50 de zile.

„În temeiul art. 587 Cod de procedură penală, admite cererile de liberare condiţionată formulate de persoana condamnată S.G., deţinut în Penitenciarul Târgu Mureş în executarea pedepsei de 4 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa (…) Tribunalului Bucureşti (…), modificată şi definitivă prin decizia (…) Curţii de Apel Bucureşti. Raportat la art. 60 alin. 2, alin. 6 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal, dispune liberarea condiţionata a persoanei condamnate de sub puterea mandatului de executare a pedepsei”, este scris în hotărârea Judecătoriei Târgu Mureş.

Articolele menţionate în sentinţa din 29 octombrie 2021 se referă la liberarea condiţionată, regimul închisorii şi aplicarea legii mai favorabile. Lui Gheorghe Ştefan i s-a pus în vedere că săvârşirea de infracţiuni în termenul de definitivare a libărării conditionate poate atrage revocarea măsurii şi executarea restului de pedeapsă.

Cine a fost condamnat în cazul Giga TV?

Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunțat definitiv, în ziua de 14 septembrie, în dosarul Giga TV. Astfel, fostul primar din Piatra Neamț a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare.

Sentinţa era mărită, după ce Tribunalul Bucureşti stabilise 3 ani şi 9 luni de detenţie. În acelaşi dosar, fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, fosta şefă a Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, a primit 4 ani şi 4 luni de detenţie, iar colega ei, Narcisa Iorga, este singura care a primit o pedeapsă cu suspendare, de 3 ani.

Potrivit actelor de urmărire penală, Gheorghe Ştefan, în calitate de persoană ce controla postul Giga TV, a fost acuzat de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid. Laura Georgescu a fost acuzată de abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale, alături de Narcisa Iorga şi deputatul Viorel Hrebenciuc.

„Ca urmare a indicaţiilor primite, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a solicitat sprijin inculpatului Hrebenciuc Viorel, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului ca instituţia să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv”, a fost transmis într-un comunicat DNA.