Medicul erou de la Piatra Neamț, considerat suspect. Acesta este urmărit penal de PÎCCJ

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat cine sunt suspecții tragediei de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. Cei acuzați sunt șase foști manageri, doi medici și două asistente. Printre aceștia se află și Cătălin Denciu, medicul care se afla de gardă în seara incendiului în care și-au pierdut viața zece persoane. Ulterior, medicul Cătălin Denciu a fost declarat erou pentru că a salvat mai mulți pacienți.

În urma încercării sale de a salva pacienții aflați în pericol, medicul s-a ales cu arsuri grave, fiind ulterior tratat la un spital militar din Bruxelles. Acesta este acuzat că ar fi dat declaraţii contradictorii, acuzaţiile fiind favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

Este urmărit penal şeful Secţiei ATI, Liviu Ungureanu, pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă. Parchetul instanţei supreme a mai precizat oficial şi cauza incendiului, o candelă aprinsă la patul unui pacient într-o atmosferă îmbogăţită cu oxigen şi care nu era aerisită, aşa cum ar fi trebuit în mod normal.

Care a fost de fapt cauza incendiului

Surprinzător, incendiul a fost provocat de două asistente, care sunt de asemenea urmărite penal. Acestea ar fi lăsat nesupravegheată o candelă la căpătâiul unui pacient aflat în agonie, au descoperit procurorii. Se pare că acesta ar fi reprezentat sursa incendiului. Acum, cele două asistente sunt acuzate de ucidere din culpă.

„Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursă de iniţiere a focului cu consecinţa incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienţi, vătămarea corporală a unui medic , degradarea salonului, distrugerea instalaţiilor de fluide medicale, aer comprimat şi electrică, a echipamentelor de ventilaţie mecanică, precum şi a altor echipamente medicale”, mai arată procurorii.

Cantitatea de oxigen administrată pacienților COVID-19 a crescut

Potrivit procurorilor, această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi. Suspecţii nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecinţa incendierii salonului 240 ATI care a avut ca urmări moartea a 9 pacienţi, vătămarea corporală a unui medic şi a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalaţiilor de fluide medicale, aer comprimat şi electrică, a echipamentelor de ventilaţie mecanică, precum şi a altor echipamente medicale.

„Consecinţa lipsei măsurilor a constituit-o incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienţi, vătămarea corporală a unui medic şi a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalaţiilor de fluide medicale, aer comprimat şi electrică, a echipamentelor de ventilaţie mecanică, precum şi a altor echipamente medicale”, adaugă sursa citată.

De asemenea, se continuă urmărirea penală faţă de persoana anterior menţionată şi faţă de o altă persoană fizică, medic la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 din Codul penal, fals intelectual, prev. de art. 321 din Codul penal şi uz de fals, prev.de art.323 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 şi 2 din Codul penal, constând în aceea că, în exercitarea atribuţiilor de medic şef al Secţiei ATI, respectiv de medic la aceeaşi secţie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, ar fi întocmit şi subscris o adresa din data de 18.06.2021, care conţine menţiuni false privind îngrijirile acordate pacienţilor în timpul manifestării incendiului.

„Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamţ, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală”, susţin anchetarorii.