Fostul vice-cancelar al Germaniei, Joschka Fischer, a declarat marţi că anul viitor va fi foarte important pentru proiectul Nabucco deoarece atunci ar trebui să se semneze proiectele de investiţii pentru conducta de gaze care va lega zona Caspică de Europa Centrală.  

Fischer a mai arătat că în opinia lui, South Stream, proiectul rival dezvoltat de compania rusească Gazprom, nu există decât la nivel de discuţii. „Îmi pare rău dar South Stream nu există. Sunt doar discuţii despre South Stream”, a spus Fischer.

Pe de altă parte Fischer a afirmat că, după ce va începe construcţia proiectului Nabucco, politica Rusiei faţă de această conductă de gaze se va schimba cu 180 de grade. Întrebat ce părere are despre participarea Gazprom la proiectul Nabucco, prin utilizarea conductei pentru tranzitul gazelor, Fischer a menţionat că această opţiune ar fi un succes.

El a mai adăugat că, pentru actuala dependenţă a Europei de gazul rusesc şi pentru criza gazelor din ultimele ierni, doar Europa este de condamnat. „În ultimii ani, avem o nouă experienţă pe timpul iernii, nu vine numai Moş Crăciun, ci şi criza gazelor. Pentru asta trebuie să dăm vina numai pe noi”, a precizat Fischer.

Fischer a mai spus că o altă problemă care a determinat criza gazelor a fost şi faptul că interconectivitatea conductelor de gaze se produce doar într-un singur sens, de la est la vest, şi nu şi invers, astfel încât Europa nu poate transporta resurse de gaze din Algeria sau Marea Nordului spre est.

Te-ar putea interesa și: