Preşedintele Statelor Unite,  Joe Biden,  va discuta luni, 24 ianuarie, oar 22:00 (nr. ora României), într-o conferință online, cu liderii europeni.

Subiectul principal va fi despre tensiunile existente între Rusia şi Ucraina, inclusiv consolidarea militară a Rusiei la graniţele cu Ucraina, a anunţat Casa Albă.

Joe Biden va vorbi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European Charles Michel, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul italian Mario Draghi, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, preşedintele polonez Andrzej Duda şi premierul britanic Boris Johnson, a mai transmis Casa Albă.

Joe Biden aduce noi trupe în Europa?

Președintele american Joe Biden ia în considerare desfășurarea a câteva mii de soldați americani, precum și a navelor de război și avioanelor, în țările aliate NATO din țările baltice și din Europa de Est. Această extindere a implicării militare americane vine pe fondul temerilor crescânde privind o invazie rusă în Ucraina, potrivit oficialilor administrației.

Mișcarea semnalează o schimbare majoră pentru administrația Biden, care până de curând a luat o atitudine restrânsă față de Ucraina, pentru a nu provoca Rusia. Pe măsură ce președintele Vladimir Putin și-a intensificat acțiunile amenințătoare față de Ucraina, iar discuțiile dintre oficialii americani și ruși nu au reușit să-l descurajeze, SUA se îndepărtează acum de strategia sa inițială, conform New York Times.

Decizia va fi luată săptămâna aceasta

Într-o întâlnire de sâmbătă la Camp David, înalți oficiali ai Pentagonului i-au prezentat președintelui Joe Biden mai multe opțiuni care ar muta activele militare americane mult mai aproape de trupele lui Putin, au spus oficialii administrației. Opțiunile includ trimiterea a 1.000 până la 5.000 de militari în țările est-europene, cu potențialul de a crește acest număr de zece ori dacă lucrurile se deteriorează.

Se așteaptă ca Biden să ia o decizie în cursul acestei săptămâni. El cântărește situația în timp ce Rusia și-a escaladat postura amenințătoare împotriva Ucrainei, inclusiv acumularea a peste 100.000 de soldați și mult armament la graniță, dar și staționarea forțelor ruse în Belarus.

De asemenea, sâmbătă, Marea Britanie a acuzat Moscova că elaborează planuri pentru instalarea unui lider pro-rus în Ucraina.

„Chiar dacă suntem angajați în diplomație, suntem foarte concentrați pe construirea apărării, a descurajării”, a declarat secretarul de stat Antony J. Blinken într-un interviu difuzat duminică la CBS.