Joe Biden reacționează după ce CPI l-ar putea cerceta pe Benjamin Netanyahu: „Scandalos!”

Președintele american Joe Biden a criticat luni mandatele de arestare cerute de procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) împotriva liderilor israelieni, afirmând că nu este posibilă nicio „echivalență” între Israel și Hamas, relatează AFP și Reuters.

Cererea procurorului este „scandaloasă”, a declarat liderul de la Casa Albă într-un comunicat.

„Voi fi clar: orice ar insinua procurorul, nu există nicio echivalenţă – nici una – între Israel şi Hamas”, a adăugat el.

„Vom fi mereu alături de Israel împotriva ameninţărilor la adresa securităţii sale”, a mai spus Biden.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a calificat la rândul său anunțul procurorului CPI drept „rușinos”, estimând că „ar putea compromite” negocierile privind încetarea focului în Fâșia Gaza.

„Respingem echivalenţa stabilită de procuror între Israel şi Hamas. Este o ruşine”, a insistat Blinken într-un comunicat.

„Hamas este o organizaţie teroristă violentă care a comis cel mai grav masacru împotriva evreilor de la Holocaust şi încă ţine ostatici zeci de oameni nevinovaţi, inclusiv americani”, a adăugat el.

CPI nu are „jurisdicție” asupra Israelului, a mai spus Blinken. În cea de-a opta lună de război din Fâșia Gaza, procurorul Curții Penale Internaționale a cerut luni emiterea unor mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării Yoav Gallant, precum și a trei lideri principali ai grupării islamiste Hamas, pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității comise în Gaza.

 

Procurorul Karim Khan a cerut mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și Gallant pentru crime precum „înfometarea deliberată a civililor” ca „metodă de război”, „omucidere intenționată” și „exterminare și/sau asasinat”.

Ultimatum pentru Benjamin

Benjamin Netanyahu
SURSA FOTO: Dreamstime

Altfel, premierul Benjamin Netanyahu a primit un ultimatum, sâmbătă, din partea lui fostului ministru al Apărării Benny Gantz, actual membru al cabinetului de război. Deciziile luate de Netanyahu în contextul războiului ce are loc acum în Fâşia Gaza l-ar putea costa fotoliul de prim-ministru.

Acuzațiile formulate împotriva liderilor Hamas, inclusiv a liderului grupării din Gaza, Yahya Sinwar, includ „exterminare”, „viol și alte forme de violență sexuală” și „luarea de ostatici ca crimă de război”.

Premierul Benjamin Netanyahu a primit un ultimatum, sâmbătă, din partea fostului ministru al Apărării Benny Gantz, actual membru al cabinetului de război. Deciziile luate de Netanyahu în contextul războiului ce are loc acum în Fâşia Gaza l-ar putea costa fotoliul de prim-ministru. Benny Gantz i-a cerut actualului şef al Guvernului din Israel un plan clar de acțiune pentru războiul împotriva Hamas. Dacă acest plan nu este prezentat până pe 8 iunie, formațiunea lui Gantz va retrage sprijinul acordat guvernului, relatează CNN.

În declarațiile făcute sâmbătă seară în Ramat Gan, Gantz a avertizat că va retrage sprijinul dacă cererile sale nu sunt îndeplinite. El a solicitat un plan concret care să specifice cum va fi eliminat Hamas, cum vor fi aduși acasă ostaticii și să propună o alternativă de guvernare la Hamas în Fâșia Gaza.