„Statele Unite vor sta alături de partenerii noştri ucraineni şi vor continua să furnizeze Ucrainei armament şi echipamente pentru a se apăra.

Anunţ astăzi un nou pachet semnificativ de asistenţă în materie de securitate, pentru a furniza în timp util armatei ucrainene ajutor esenţial.

Graţie finanţării suplimentare pentru Ucraina, aprobată în Congresul SUA cu o susţinere masivă, a ambelor partide, Statele Unite vor putea să furnizeze în continuare Ucrainei arme suplimentare, pentru a le folosi eficient în scopul respingerii atacurilor ruse”, a declarat miercuri Joe Biden.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii a precizat că Ucraina va primi armament avansat, inclusiv sisteme de rachete HIMARS.

„Vom continua să fim pe primul loc în lume din punctul de vedere al asistenţei istorice pentru a susţine lupta Ucrainei pentru libertate”, a adăugat liderul american, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul oficial al Casei Albe.

SUA susține ferm că armele noi vor ajunge la timp în Ucraina

Colin Kahl, subsecretar american al Apărării Naționale din SUA, a declarat miercuri că Statele Unite ale Americii vor furniza patru sisteme de rachete moderne cu rază medie de acţiune Ucrainei pentru a bloca avansarea trupelor ruse în Donbas.

Noul plan de asistenţă militară destinat Ucrainei valorează 700 de milioane de dolari. Colin Kahl a confirmat faptul că armele respective vor ajunge într-un moment „relevant” pentru a permite armatei ucrainene să continue lupta, chiar dacă acum armata rusă avansează rapid în estul și sudul Ucrainei.

Ucraina va primit curând sisteme de rachete Himars

Sistemul M142 Himars (High Mobility Artillery Rocket System) este o versiune modernizată, mai ușoară și mai agilă, montată pe roți, a sistemului M270 MLRS montat pe șenile, dezvoltat în anii 1970 pentru forțele americane și cele aliate.

Rachetele pe care Washingtonul le furnizează Ucrainei vor avea o rază de acțiune de aproximativ 80 km, a declarat un oficial american reporterilor.

Unitățile Himars transportă o capsulă preîncărcată cu șase rachete ghidate de 227 mm (M270 transportă două capsule) sau o capsulă mare încărcată cu o rachetă tactică Army Tactical Missile System (ATACMS). SUA nu vor furniza Ucrainei ATACMS, care are o rază de acțiune de 300 km.

Cu un echipaj mic, Himars poate îndepărta o capsulă uzată și încărca una nouă în câteva minute, fără ajutorul altor vehicule. Echipajele vor avea nevoie de o anumită pregătire, scrie agenția de presă France Presse.

Armata americană are deja unități Himars în Europa, iar aliații din NATO, Polonia și România, au achiziționat aceste sisteme.

Rachetele Himars vor ajuta enorm armata ucraineană

Himars va oferi forțelor ucrainene capacitatea de a lovi mai departe în spatele liniilor rusești și la distanțe mai bine protejate de armamentul cu rază lungă de acțiune al Rusiei.

Rachetele ghidate prin GPS pe care le lansează Himars au o rază de acțiune aproximativ dublă față de cea a obuzierelor M777 pe care SUA le-au furnizat recent forțelor ucrainene.

La o distanță de aproximativ 80 km, Himars se află în general în afara razei de acțiune a artileriei rusești, punând în același timp în pericol bateriile Federației Ruse.

De asemenea, ar putea amenința depozitele de aprovizionare rusești, în contextul în care occidentalii cred că forțele rusești au probleme logistice.

Unii analiști au spus că Himars poate fi un „schimbător de joc” în război, într-un moment în care forțele ucrainene par să se lupte sub tirul artileriei rusești.

Însă alții spun că Himars nu va schimba brusc situația. „Himars ar echilibra situația”, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării.