Potrivit AFP, Joe Biden a decis miercuri să atace problema penuriilor de bunuri ”esenţiale” care afectează industriile cruciale ale SUA, începând cu sectorul auto în suferinţă din cauza crizei mondiale de semiconductori, relatează Agerpres.

În acest context, Casa Albă a anunţat semnarea, miercuri, a unui decret menit să impună verificarea lanţurilor de aprovizionare a bunurilor considerate “esenţiale”, plecând de la semiconductori, aceste componente esenţiale pentru fabricarea maşinilor sau a telefoanelor mobile, şi terminând cu produsele farmaceutice.

Totodată, potrivit anunțului făcut de Casa Albă, sunt vizate mineralele critice precum pământurile rare, metale esenţiale pentru tehnologii de vârf utilizate în smartphone-uri sau în ecranele plasmă.

“Astăzi, preşedintele Biden va semna un decret pentru a ajuta la crearea de lanţuri de aprovizionare mai reziliente şi mai sigure pentru produsele criticile şi esenţiale”, a anunţat Casa Albă.

Care este planul lui Joe Biden 

Administraţia Biden are un plan foarte bine concurat. Mai exact, aceasta vrea să reducă dependenţa SUA faţă de exterior, nu menţionează nicio ţară în special, dar pare să vizeze China, care produce cea mai mare parte a minereurilor rare.

Această măsură se înscrie în siajul decretelor semnate pentru promovarea creşterii industriei manufacturiere americane.

“În ultimii ani, gospodăriile, muncitorii şi întreprinderile americane au suferit din ce în ce mai mult din cauza penuriei de produse esenţiale, de la medicamente la hrană şi trecând prin cipurile informatice”, reaminteşte Casa Albă.

Penurii “inacceptabile” de echipamente de protecţie individuală au afectat astfel anul trecut muncitorii din sectorul sanitar, care s-au aflat totuşi în prima linie la începutul pandemiei de COVID-19, adaugă administraţia americană.

Administraţia Biden ia act că penuriile recente de semiconductori se traduc prin încetiniri ale producţiei în fabricile de maşini, ceea ce subliniază, potrivit acesteia, “până în ce punct penuriile îi pot afecta pe muncitorii americani”.

De menționat este faptul că, în acest context, General Motors şi Ford au trebuit să suspende producţia în mai multe dintre uzinele lor şi au avertizat că acest lucru le va provoca pierderi de mai multe miliarde de dolari.

În mod concret, decretul va permite lansarea “unei verificări complete a lanţurilor de aprovizionare americane şi le ordonă ministerelor şi organismelor federale să identifice mijloacele de a securiza lanţurile de aprovizionare americane împotriva unui larg evantai de riscuri şi de vulnerabilităţi”, se menţionează într-un document care detaliază măsurile din decret.

“Construirea de lanţuri de aprovizionare reziliente va proteja SUA împotriva penuriilor de produse critice. Asta va facilita, de asemenea, investiţiile necesare pentru menţinerea avantajului concurenţial al SUA şi întărirea securităţii naţionale a SUA”, se mai precizează în acest text.

Ce prevede decretul

În ceea ce privește prevederile decretului, acesta are două etape. Mai întâi, într-un interval de 100 de zile, patru produse cheie vor fi trecute în revistă: produsele farmaceutice, mineralele critice care includ minereurile rare, vehiculele electrice, semiconductorii, precum şi bateriile cu mare capacitate precum cele utilizate în maşinile electrice.

Apoi, în urma unei verificări care se va derula în termen de un an, administraţia va aborda şase sectoare cheie: industria de apărare de bază, sănătatea publică, sectorul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor, energia, transportul şi lanţurile de aprovizionare ale produselor agricole şi alimentare.

De menționat este faptul că Joe Biden nu este singurul care se implică în aceste probleme. Administraţia lui Donald Trump a încercat şi ea să garanteze aprovizionarea SUA cu bunuri esenţiale, în special cu minerale strategice indispensabile pentru toate echipamentele electronice la care China a ameninţat să restrângă accesul în contextul războiului comercial între cele două ţări.