Pregatirea Jocurilor Olimpice si amploarea pe care autoritatile de la Beijing doresc sa o dea acestui eveniment au avut ca efect epuizarea exporturilor de otel ale Chinei. Pentru a putea face fata tuturor proiectelor aflate in executie, oficialii chinezi au pus chiar embargo pe exporturile de otel.

Aparent surprinzatoare, aceasta decizie este de inteles in contextul in care, pentru Jocurile Olimpice, care vor debuta oficial la 08.08.2008, ora 8:08, China a pregatit 37 de arene diferite.

In plus, pentru a se evita supraaglomerarea, comitetul de organizare a decis ca unele competitii sa fie mutate in afara Beijingului in Hong Kong sau Shanghai.

Oricum, pe teritoriul capitalei chineze au fost amenajate 31 de obiective olimpice, din care 12 au fost construite din temelii, 11 refacute si modernizate, restul fiind edificii „pliabile”, care vor fi „stranse” dupa incheierea Jocurilor Olimpice. Pentru toate acestea, China a cheltuit aproape 40 de miliarde de dolari, de aproape patru ori mai mult decat a costat organizarea ultimei editii a Jocurilor Olimpice, cea de la Atena, din 2004.