Jeff Bezos, cel mai bogat om de pe planetă şi fondatorul Amazon, a devenit, marţi, al doilea miliardar care zboară în spaţiu.

Marţi, 20 iulie, însoţit de alţi trei membri ai echipajului, Bezos a decolat la bordul rachetei „New Shepard”, construită de compania sa Blue Origin.

Este o lansare esenţială pentru viitoarea eră a turismului spaţial, la mai puţin de două săptămâni după ce miliardarul britanic Richard Branson a efectuat o călătorie în spaţiu similară, transmite agenţia Reuters.

Cum a decurs zborul suborbital de marţi, 20 iulie?

Racheta şi-a aprins motoarele BE-3 la baza de lansare Blue Origin situată la circa 32 de kilometri în apropiere de localitatea Van Horn, statul american Texas.

Jeff Bezos
Sursă foto: captură video YouTube

Jeff Bezos (57 de ani) a fost însoţit în acest zbor suborbital de către fratele său Mark, cu şase ani mai mic, de cea mai vârstnică persoană care călătoreşte în spaţiu, Wally Funk (82 de ani), fostă femeie pilot, dar şi de cel cel mai tânăr astronaut din istorie, Oliver Daemen, de 18 ani, care a primit în dar această călătorie.

Acesta din urmă, fiul CEO-ului Somerset Capital Partners din Olanda, a participat la licitaţia pentru acest zbor, însă a pierdut în faţă unui ofertant anonim, care s-a angajat să plătească 28 milioane de dolari. Respectiva persoană a amânat până la urmă plata, astfel că Daeman a fost mutat de la zborul cu numărul doi la zborul inaugural.

„Se pregătesc pentru zborul vieţii lor”, a spus prezentatoarea lansării, Ariane Cornell, de la Blue Origin, în timp ce zeci de mii de oameni urmăreau transmisiunea pe internet a lansării.

Naveta spaţială „New Shepard” a accelerat până la peste 3.700 de km/oră în două minute. După trei minute, timp în care intervine imponderabilitatea, capsula, separată între timp, a atins cel mai înalt punct, o altitudine de peste 100 de kilometri deasupra Pământului. Ulterior, ea a reintrat în atmosfera terestră şi a aterizat vertical în deşertul Texas, încetinită de paraşute de mari dimensiuni.

Cei patru au revenit în siguranţă la sol după aproape zece minute. Altitudinea maximă atinsă de „New Shepard” a fost de 351.210 picioare (adică aproape 107.049 de metri).

Jeff Bezos
Sursă foto: captură video YouTube

De ce a fost programată lansarea chiar astăzi?

Data lansării este simbolică, evenimentul având loc la exact 52 de ani de la prima aselenizare, moment care a inspirat numele navei spaţiale, după primul american care a zburat în spaţiu, astronautul Alan Shepard.

Zborul lui Bezos vine la scurt timp după ce Richard Branson a devenit, la 11 iulie, primul miliardar care a părăsit Pământul pe o navă spaţială pe care a finanţat-o. Branson a fondat Virgin Galactic, care concurează cu Blue Origin pe piaţa nouă a turismului spaţial.

Deşi zborul lui Branson a fost primul, Bezos a zburat la o altitudine mai mare, depăşind 107 kilometri în cazul Blue Origin, faţă de 86 de kilometri pentru Virgin Galactic, în cadrul unei lansări catalogate de experţi ca fiind primul zbor spaţial cu echipaj civil care nu va fi pilotat.

Sursa foto: Instagram