''Ciprul s-a aflat într-o poziţie economică dificilă în 2013, dar Ciprul pe care-l vizitez astăzi este foarte diferit'', a declarat Juncker după ce s-a întâlnit cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, în cadrul primului său sejur oficial în insula din Marea Mediterană.

''Economia începe să fie pe creştere, sectorul financiar se stabilizează şi sunteţi din nou gata să profitaţi de oportunităţile pe care vi le rezervă viitorul'', a adăugat Juncker.

Ciprul, aflat în pragul falimentului, a trebuit să facă apel la troica de creditori în martie 2013. Insula a beneficiat de un împrumut de 10 miliarde de euro în schimbul unei serii de măsuri de austeritate drastice şi al unei restructurări a sistemului bancar. Într-o aparentă aluzie la situaţia actuală din Grecia, Juncker a afirmat că Ciprul este un exemplu de urmat.

Vizita lui Jean-Claude Juncker la Nicosia se va axa, de asemenea, pe negocierile de pace în insula divizată din 1974. ''Este o ocazie unică şi nu trebuie să lăsăm momentul să treacă'', a declarat Juncker, referindu-se la convorbirile dintre Mustafa Akinci, liderul Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN, recunoscută doar de Ankara), partea de nord invadată de către Turcia în 1974, şi Anastasiades.

Akinci şi Anastasiades au anunţat săptămâna trecută că orice soluţie ce permite reunificarea insulei se va baza pe principiile Uniunii Europene.

SURSA: Agerpres