„Astăzi în Cipru există două popoare separate, două ordini democratice separate şi două state separate”.”Trebuie discutată şi negociată o soluţie bazată pe două state pe baza egalităţii suverane”, a spus preşedintele turc.

Erdogan a dat vina pe partea greco-cipriotă pentru eşecul negocierilor pentru soluţionarea conflictului, deoarece, a spus el, „nu vrea să împartă cu comunitatea cipriotă-turcă nici puterea politică, nici bogăţia, nici spitalele”.

Liderul de la Ankara, însoţit de o mare delegaţie de politicieni, printre care ministrul de externe Mevlut Cavusoglu şi liderul Partidului Mişcării Naţionaliste (MHP, de extremă dreapta) Devlet Bahceli, a fost primit de Ersin Tatar, fostul prim-ministru conservator care în urmă cu aproape o lună a fost ales noul ”preşedinte” al statului separatist, fiind susţinut de Erdogan.

Naţionalistul Ersin Tatar apără o soluţie cu două state, spre deosebire de predecesorul său, Mustafa Akinci, care susţinea reunificarea sub forma unui stat federal. Erdogan a salutat alegerea lui Tatar drept începutul unei „noi ere” în Cipru.

Marcarea a 37 de ani de la autoproclamarea în 1983 a Republicii Turce a Ciprului de Nord

Vizita preşedintelui turc în în partea de nord a Ciprului este menită să marcheze 37 de ani de la autoproclamarea în 1983 a Republicii Turce a Ciprului de Nord în partea ocupată de armata turcă în 1974 şi recunoscută doar de Ankara.

Liderul turc a făcut o oprire simbolică în Varosha, o staţiune fantomă de pe litoral, într-un gest considerat o „provocare fără precedent” de către guvernele de la Atena şi Nicosia. Agenda vizitei includea şi un „picnic” la Varosha, care nu a mai avut loc din cauza vremii nefavorabile.

În octombrie Tatar a redeschis acest oraş transformat în zonă militară şi unde accesul a fost interzis de armata turcă după invadarea nordului insulei în urmă cu 46 de ani. Deschiderea a declanşat un val de critici internaţionale, inclusiv din partea UE şi ONU, al cărei Consiliu de Securitate a reamintit că în mai multe rezoluţii a fost stipulat clar că orice încercare de a popula Varosha cu alţi oameni decât foştii locuitori ai zonei este inadmisibilă.

Vizita a fost însoţită de protestele a sute de ciprioţi turci care au manifestat împotriva influenţei Ankarei în nord şi a prezenţei lui Erdogan în Cipru. Critica protestatarilor a fost îndreptată împotriva Turciei şi a noului guvern naţionalist din Republica Turcă a Ciprului de Nord. „Libertate, nu supunere”, „Ultimul cuvânt din Cipru aparţine ciprioţilor”, „Ankara, ia mâinile de pe noi” au fost câteva dintre sloganurile rostite de participanţi.

Ce s-a întâmplat în noiembrie 1983

La 15 noiembrie 1983, Republica Turcă a Ciprului de Nord a fost proclamată în treimea de nord a insulei, care fusese invadată la 20 iulie 1974 de trupele din Turcia ca răspuns la o tentativă de lovitură de stat a ciprioţilor greci vizând anexarea insulei la Grecia. De atunci, insula a fost împărţită într-o secţiune sudică recunoscută internaţional şi o parte nordică recunoscută doar de Turcia. Aproximativ 30.000 de soldaţi turci sunt desfăşuraţi în partea ocupată a Ciprului, la aproape 90 km de coasta turcească. Republica Turcă a Ciprului de Nord este foarte dependentă politic şi economic de Turcia. Partea sudică face parte din Uniunea Europeană de la 1 mai 2004. O zonă tampon monitorizată de ONU separă cele două părţi.

Ultimele discuţii de pace inter-comunitare din 2017 dintre ciprioţii greci şi ciprioţii turci sub auspiciile ONU, desfăşurate pe baza unei reunificări a insulei, au eşuat.