Economia Japoniei  a înregistrat în cel de-al treilea trimestru al acestui an o creştere de 1,2%, cea mai mare creştere trimestrială din ultimii doi ani şi jumătate, ceea ce confirmă, spun analiştii, că cea mai lungă recesiune niponă a luat sfârşit.

Produsul Intern Brut a crescut cu 1,2% faţă de trimestrul anterior şi cu 4,8% faţă de perioada similară a anului trecut, conform unui raport guvernamental publicat azi.

Creşterea surprinde cu atât mai mult cu cât estimările economiştilor arătau o progresie de maximum 0,6%.

Motivul pentru care PIB-ul a crescut surprinzător sunt exporturile, spune Naoki Murakami, economist la Monex Securities, care este de părere că Japonia poate să uite de criză de acum înainte.

Produsul Intern Brut nipon înregistrase în cel de-al doilea trimestru al lui 2009 o creştere de 0,7%, conform cifrelor revizuite, după o recesiune care a durat nu mai puţin de 12 luni.

Cifrele publicate astăzi arată că Japonia rămâne în continuare pe locul 2 în topul celor mai mari economii ale lumii, poziţie pe care va rămâne cel mai probabil până în 2010 sau chiar 2011, când va fi devansată de China.

SURSA: e24