ITIA a decis să nu o suspende

Fosta jucătoare britanică de dublu Tara Moore, numărul unu în clasamentul de dublu, a fost exonerată de încălcarea regulilor antidoping. Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) a declarat sâmbătă că nu a comis nicio greșeală, potrivit Reuters.

Moore a fost suspendată provizoriu în iunie 2022 din cauza prezenței unei substanțe interzise într-o probă pe care a furnizat-o în timp ce participa la un eveniment WTA 250 la Bogota (Columbia), unde a pierdut în finală.

ITIA spusese că eșantionul ei „A” conținea metaboliți de nandrolon și boldenonă. Ambele substanțe se află pe lista de interdicții a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) din 2022.

Moore a declarat că nu a luat niciodată în mod conștient o substanță interzisă în cariera sa. Ea a susținut încă de la început că nu a luat niciodată „cu bună știință o substanță interzisă” și că intenționează să demonstreze că este o „atletă curată”.

tara moore
SURSA FOTO: X – Tara Moore

Tribunalul Sport Resolutions a audiat-o pe jucătoarea britanică

Cu toate acestea, ITIA a precizat că un tribunal independent a stabilit că acea carne contaminată consumată de ea și de o altă jucătoare, Barbara Gatica din Chile, în zilele dinaintea recoltării probei a fost sursa substanței interzise. O audiere în acest sens a fost convocată la distanță de către Sport Resolutions la 14 și 15 decembrie 2023.

„În consecință, nicio perioadă de ineligibilitate nu a fost impusă niciuneia dintre jucătoare, iar suspendările provizorii impuse fiecărei jucătoare în cadrul programului antidoping din tenis au fost ridicate imediat”, a precizat ITIA.

Cu toate acestea, Gatica rămâne suspendată din sport din cauza unor infracțiuni separate din cadrul Programului anticorupție în tenis, a adăugat ITIA.

Simona Halep așteaptă apelul de la TAS pentru cazul ei

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne o va audia pe Simona Halep în perioada 7-9 februarie în procesul acesteia împotriva ITIA. Sportiva noastră a depus apel în data de 24 octombrie, împotriva suspendării sale pe patru ani pentru dopaj.

În cazul Simonei, ITIA a precizat că tribunalul independent Sport Resolutions a suspendat-o pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Prima încălcare a regulamentului în cazul Simonei Halep, dublă campioană de Mare Şlem (Roland Garros 2018, Wimbledon 2019), este legată de identificarea substanţei interzise roxadustat la US Open în 2022, în urma unui test antidoping în timpul competiţiei. A doua este legată de neregularităţile din paşaportul său biologic (ABP).