Vasile Dîncu intervine în scandalul plagiatului lui Nicolae Ciucă. Ce spune despre o posibilă demisie a premierului

În cursul zilei de sâmbătă, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat la Digi 24 că nu a vorbit cu prim-ministrul pe tema plagierii tezei sale de doctorat. De asemenea, întrebat despre o posibilă demisie a lui Nicolae Ciucă, șeful de la Apărare a spus că ”ar fi un act unilateral, de voință și conștiință”.

„N-am discutat cu premierul despre acest lucru. În acest moment, doar pe baza unei analize jurnalistice, nu pot sa mă pronunț. Trebuie schimbate regulile de doctorat privind acordarea doctoratelor. Am văzut că universitatea care i-a acordat titlul de doctor a fost sesizată”, spune el.

Mai mult decât atât, el a mai spus că lucrarea lui Nicolae Ciucă nu ar trebui să ajungă momentan la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) deoarece procesul este unul logic și corect, subliniind că se va ajunge și la această etapă.

”Nu ar trebui analizată (lucrarea de doctorat) de CNATDCU. La CNATDCU există o hotărâre prin care trebuie verificate toate lucrările din ultimii 10 ani (…) Lucrarea a trecut până la urmă prin CNATDCU (în trecut, când i-a fost acordat titlul de doctor – n.r.)”, spune ministrul.

Învățământul superior, scăpat de sub control

De asemenea, ministrul Apărării spune că ”Ministerul Educației a scăpat de sub control situația învățământului superior”, subliniind că ”este o slăbiciune a statului român că noi nu am avut o strategie de calitate în ceea ce privește învățământul superior” până în prezent.

El a adăugat că mai multe școli doctorale ar trebui desființate.

”Știu dinamica din 1990 încoace în ceea ce privește sistemul de învățământ din Romania, inclusiv cel al doctoratelor. Ministerul Educației a scăpat de sub control această situație a învățământului superior. Este o slăbiciune a statului român că noi nu am avut o strategie de calitate în ceea ce privește învățământul superior. Ar trebui ca multe școli doctorale să fie desființate. Ar trebui sa avem o lege corecta pentru asta”, spune ministrul Vasile Dîncu.