Prezent la ședința de guvern, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a discutat cu liderii coaliției de guvernare despre riscurile contaminării României în cazul unui default la Greciei sau în cayul reducerii datoriilor aceteia cu 50%. Isărescu ar fi spus că BNR deține pârghiile necesare pentru menținerea unui curs de echilibru leu-euro, chiar și în scenariul pesimist al retragerii de capitaluri ale băncilor mamă de la subsidiarele lor din România.
Guvernatorul ar fi arătat însă cu degetul către economia reală și chiar către subsidiarele de aici ale băncilor grecești și nu numai, deoarece o tăiere a liniilor de finanțare externă nu ar fi benefică nici pentru bănci, nici pentru economia reală.
Chiar dacă Isărescu susține că sistemul bancar românesc este stabil, recunoaște că în cadrul discuțiilor purtate cu președintele Traian Băsescu asupra necesității oferirii unor garanții oferite de Comisia Europeană de la Bruxelles că băncile europene prezente în România să asigure în continuare fluxul de credite către subsidiare. Practic, pentru a trece cu bine de acest nou val al crizei, România ar avea nevoie de un nou Acord Viena (agreement-ul prin care băncile mamă au decis să nu sisteze liniile de credit acordate băncilor locale).
Pe de altă parte, guvernatorul a arătat că indicatorii economici ai României sunt relativ buni: iflaţia anuală în luna septembrie a coborât sub 4%, intrând în intervalul ţintit de BNR. Ţinta de inflaţie a BNR este de 3% în 2011, iar intervalul ţintă este 2-4% . Pe de altă parte, cele mai multe credite neperformante sunt la două trei bănci, care au acordat credite de consum pe perioade foarte lungi, de 20 de ani.