Banca Centrală a Irlandei a identificat cel puţin 13.000 de clienţi care în urmă cu câţiva ani ar fi trebuit să beneficieze de opţiunea unei ipoteci de tip ‘tracker’, care urmăreşte dobânda de referinţă a Băncii Centrale Europene, sau de dobânzi mai bune. Banca Centrală a Irlandei a ordonat băncilor comerciale să ramburseze clienţilor diferenţa de dobândă şi să ofere despăgubiri. 

“Guvernul crede că comportamentul băncilor este scandalos şi credem de asemenea că băncile amână soluţionarea acestei probleme cu costuri umane reale”, a declarat premierul Leo Varadkar în faţa Parlamentului. 

Creditele ipotecare de tip ‘tracker’ au fost vândute în Irlanda înaintea crizei financiare şi s-au dovedit semnificativ mai ieftine decât creditele ipotecare cu dobândă fixă sau variabilă deoarece dobânda de referinţă a BCE a fost mult timp la un minim istoric. 

Autoritatea de reglementare din Irlanda a anunţat marţi că deşi băncile au modificat dobânzile pentru 98% din contracte, doar un sfert din clienţi au primit despăgubiri. 

Premierul Leo Varadkar a subliniat că ministrul de Finanţe, Paschal Donohoe, se va întâlni săptămâna viitoare cu şefii băncilor comercial pentru a-i certa. “Vreau să subliniez că Guvernul va lua noi măsuri, dacă nu vedem că se fac rapid progrese, fie prin creşterea puterilor Băncii Centrale fie prin majorarea taxelor impuse băncilor”, a spus Varadkar. Potrivit premierului din cauza suprapreţurilor impuse de bănci, care au făcut ca unii consumatori să plătească lunar câteva sute de euro în plus, a fost afectată sănătatea mentală şi bunăstarea multor persoane. 

Potrivit Băncii Centrale a Irlandei, 23 de deţinători de credite ipotecare şi-au pierdut casele ca urmare a deficienţelor băncilor şi alte 79 de proprietăţi au fost executate silit în mod incorect. Banca Centrală se aşteaptă ca toate băncile să încapă să acorde despăgubiri dar nu are puterea legală de a obliga băncile să facă acest lucru pentru deficienţele care au avut loc înainte de introducerea noilor sale puteri în 2013.

AGERPRES