Un guvern minoritar PNL-UDMR nu este pe placul PSD. Mai mulți lideri importanți ai partidului au cerut ca social-democrații să nu voteze o astfel de formulă, indiferent de numele premierului. Unul dintre cei mai aprigi contestatari este Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD. În aceeași tabără s-a poziționat şi Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui. Cei doi ar fi solicitat în şedinţa Biroului Permanent al partidului ca PSD să nu voteze un guvern minoritar PNL-UDMR indiferent de numele premierului, susţin surse politice pentru News.ro.

Vasile Dîncu şi Dumitru Buzatu vor ca PSD să nu gireze o astfel de formulă. Ei ar fi cerut ca social-democraţii să nu voteze pentru a nu fi asociaţi cu guvernarea PNL. Înaintea consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, conducerea partidului trebuie să ia o decizie finală.

Marcel Ciolacu are o poziție categorică

Pe de altă parte, președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a abținut să facă vreun comentariu pe marginea variantei PNL pentru funcția de premier. Liberalii l-au propus pe Nicolae Ciucă ca viitor șef al Guvernului. Șeful PSD a susținut, însă, că PSD nu renunță la alegerile anticipate.

„Nu renunțăm la scenariul alegerilor anticipate. Știam că nu se pot ține acum, e pandemie, dar nici constinuțional. Varianta cea mai bună e întoarcerea la români. E treaba liberalilor. Nu comentez alegerea lui Ciucă”, a spus Marcel Ciolacu. Înainte de şedinţa PSD, Marcel Ciolacu a arătat că „România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar, cu ce avem de-a face. Ştiţi că într-o zi, în România au fost mai multe decese decât în toată UE”.

Trebuie spus că Vasile Dîncu a susținut, în urmă cu câteva zile, că PSD nu îşi poate permite să susţină un guvern minoritar al PNL.  „Nici Marcel Ciolacu, nici noi, ceilalţi cinci, Comitetul Politic Naţional care e format din aproape o sută de oameni, nici noi nu ne putem permite să ne batem joc de electoratul nostru, deci nu putem să votăm un guvern minoritar”, a comentat atunci Vasile Dîncu.