Iranul oferă un răspuns Uniunii Europene. Un diplomat de la Teheran a confirmat vineri faptul că planul propus de UE privind relansarea Acordului nuclear din anul 2015 poate fi „acceptabil”, însă doar dacă va oferi „garanţii” fundamentale.

„Propunerea UE poate fi acceptabilă dacă va furniza Iranului asigurări în problemele de securitate, în materie de sancţiuni, precum şi garanţii”, a declarat vineri un diplomat de la Teheran.

Menționăm faptul că reacția Iranului vine după ce la începutul săptămânii, după patru luni de negocieri cu SUA și Iranul, Executivul comunitar a anunțat că a prezentat o propunere „finală” pentru relansarea Acordului atomic.

„Răspunsurile părţilor sunt aşteptate în câteva săptămâni”, anunța UE, potrivit Reuters. 

Care sunt garanțiile cerute de Iran?

În ceea ce privește garanțiile cerute de Iran pentru ca acest acord să fie reluat, Teheranul vrea să știe că Statele Unite nu se vor putea retrage din nou din Acordul nuclear, aşa cum a procedat fostul preşedinte Donald Trump în 2018, şi că vor fi anulate sancţiunile.

Toate aceste propuneri au fost înainte de Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. El a fost cel care a propus recent un plan de relansare a Acordului nuclear cu Iranul, inclusiv prin reintegrarea Statelor Unite în tratat.

În același timp, oficialul european a avertizat că în caz contrar, există riscul unei „crize nucleare periculoase”.

Iranul vrea energie nucleară ”doar în scopuri pașnice”

Menționăm faptul că în luna martie, pactul din 2015 părea că a fost reactivat, însă lucrurile s-au schimbat din cauza insistenței Iranului ca Washingtonul să elimine Corpul de elită al Gardienilor Revoluției de pe lista organizațiilor teroriste străine ale SUA.

Mai exact, în cursul zilei de miercuri, SUA au acuzat un membru al Gardienilor Revoluției de complot pentru uciderea lui John Bolton, consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump. Aceste acuzații vin în ciuda faptului că Washingtonul consideră că această situație ar trebui să afecteze discuțiile nucleare cu Teheranul.

Referitor la prevederile documentului, în cadrul acordului din 2015, Iranul și-a redus programul său contestat de îmbogățire a uraniului, o posibilă cale spre obținerea de arme nucleare, în schimbul scutirii de sancțiuni din partea SUA, UE și ONU. În acelașitimp, Teheranul afirmă că dorește să obțină energie nucleară doar în scopuri pașnice.