Iranul avertizează Israelul

Iranul a avertizat că situația ar putea scăpa de sub control dacă Israelul nu oprește genocidul.

„Dacă crimele de război şi genocidul apartheidului israelian nu sunt oprite imediat, situaţia ar putea scăpa de sub control şi ar putea ricoşa cu consecinţe de anvergură – a căror responsabilitate revine ONU, Consiliului de Securitate şi statelor care conduc Consiliul spre o fundătură”, a postat pe X misiunea Iranului la ONU.

Potrivit Axios, Teheranul a transmis un mesaj Israelului, prin intermediul ONU: dacă va desfăşura o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, care este controlată de Hamas, atunci va trebui să fie tras la răspundere.

Presa spune că războiul dintre Israel şi Hamas ar putea escalada într-un conflict regional care ar putea include Iranul şi gruparea militantă libaneză Hezbollah.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir Abdollahian, s-a întâlnit sâmbătă la Beirut cu coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, pentru a discuta situaţia.

Amirabdollahian s-a întâlnit cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, la Doha, în Qatar, iar cei doi au convenit să continue cooperarea pentru a atinge obiectivele grupului, a precizat Hamas într-un comunicat.

Joe Biden a reiterat sprijinul SUA pentru Israel

Președintele Joe Biden a vorbit cu prim-ministrul Netanyahu pentru a reitera sprijinul „neclintit” al SUA pentru Israel. Acesta a discutat cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, despre coordonarea Statelor Unite cu Organizația Națiunilor Unite, Egipt, Iordania, Israel și alte state din regiune pentru a se asigura că civilii nevinovați au acces la apă, alimente și asistență medicală.

Mai mult, președintele Biden și-a afirmat sprijinul pentru toate eforturile de protejare a civililor.

În contextul atrocităților comise de Hamas, Biden a reiterat necesitatea ca toate țările să condamne fără echivoc Hamas ca organizație teroristă care nu reprezintă aspirațiile poporului palestinian.

Șeful Pentagonului a discutat cu ministrul israelian al Apărării

Și șeful Pentagonului a discutat cu ministrul israelian al Apărării, subliniind importanța respectării „dreptului războiului” în legătură cu agravarea crizei umanitare din Gaza.

Potrivit Pentagonului, secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, a discutat cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, în urma vizitei sale de ieri în Israel. În timpul convorbirii, secretarul a vorbit, pe lângă „importanța respectării dreptului războiului”, și despre „obligațiile de protecție a civililor, și a abordării crizei umanitare din ce în ce mai grave din Gaza”.