Israelul recunoaşte că a eşuat în a preveni atacul Hamas. Şeful Consiliului Național de Securitate face mea culpa

Asaltul Hamas asupra Israelului, ce a avut loc sâmbătă trecută, a luat toată planeta prin surprindere. Şi, mai grav, este că israelienii au fost şi ei luaţi pe nepregătite de un duşman pe care îl cunosc foarte bine.

Tzachi Hanegbi, şeful Consiliului Național de Securitate Israelian, a admis erorile făcute de liderii din Israel.

El spune că şi el are partea sa de vină, pentru că a crezut că un astfel de atac poate avea loc abia peste ani de zile.

„Israelul a suferit o lovitură dureroasă. Am eșuat în misiunea noastră și nu există nicio dispută în acest sens. Egiptul nu a oferit Israelului niciun avertisment prealabil cu privire la atacul Hamas.

Am făcut o greșeală în judecata mea când am spus că Hamas nu va îndrăzni să se miște împotriva noastră ani de zile”, este declaraţia venită din partea lui Tzachi Hanegbi sâmbătă, 14 octombrie.

Militarii israelieni încep să găsească ostaticii ucişi de către Hamas

În altă ordine de idei, vin detalii macabre legate de soarta ostaticilor israelieni ajunşi în Fâşia Gaza.

Sâmbătă seară, armata israeliană a transmis că a găsit în Fâşia Gaza „cadavre” ale unor ostatici israelieni răpiţi de comandourile Hamas în cursul atacului lor din 7 octombrie.

„Am efectuat câteva raiduri în Fâşia Gaza pentru a localiza ostatici şi persoane răpite. (…)

Am găsit şi localizat (…) cadavre ale unor israelieni care fuseseră răpiţi”, a afirmat locotenent-colonelul Peter Lerner, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat de AFP.

Reprezentatul IDF (Israel Defense Forces – numele sub care este cunoscută armata israeliană) nu a venit însă cu alte detalii.

Armata israeliană a confirmat că a identificat „peste 120 de civili” ţinuţi captivi în Gaza, unde Hamas a ameninţat că îi va executa. Sute de persoane rămân date dispărute, iar cadavrele sunt în curs de identificare.

Cel puţin cinci israelieni şi patru străini ţinuţi ostatici de Hamas în Fâşia Gaza au fost ucişi de loviturile israeliene în ultimele 24 de ore, a anunţat sâmbătă aripa militară a mişcării islamiste palestiniene.

Aceste noi decese ridică la 22 numărul de ostaticilor ţinuţi de Hamas ucişi în raiduri de la începutul războiului în urmă cu o săptămână, potrivit Hamas.

Armata israeliană a lovit „mai multe mii” de ţinte în Gaza, a spus locotenent-colonelul Peter Lerner.

Gruparea islamistă controlând Fâşia Gaza este, în opinia sa, fără „habar despre situaţia de la suprafaţă”, deoarece „a fugit în tuneluri”.