Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat o înregistrare video cu baraje rutiere. Potrivit autorităților israeliene, gruparea Hamas împiedică palestinienii să părăsească partea de nord a Fâşiei Gaza şi să se îndrepte spre sud, aşa cum au fost îndemnaţi înainte de o iminentă ofensivă israeliană.

Publicația Times of Israel amintește că armata israeliană i-a avertizat pe locuitorii din partea de nord a Fâşiei Gaza să se refugieze spre sud. În această zonă locuiesc aproximativ 1 milion de persoane.

Hamas împiedică palestinienii să părăsească partea de nord a Fâşiei Gaza

De asemenea, Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că a identificat sute de mii de palestinieni care se deplasează spre sud. Totuși, mulţi dintre ei rămân blocaţi în trafic, din cauza barajelor rutiere ale Hamas.

„Hamas îngreunează deplasarea locuitorilor din Fâşia Gaza pe drumurile principale şi împiedică trecerea vehiculelor pe aceste drumuri”, a subliniat IDF.

IDF a difuzat o înregistrare video care arată traficul îngreunat din Fâşia Gaza, despre care spune că este cauzat de blocajele rutiere ale Hamas.

„Vedem un efort activ al Hamas de a bloca şi de a împiedica populaţia să meargă spre sud. Hamas vrea să arate lumii că are victime şi morţi. Continuăm să îndemnăm locuitorii din oraşul Gaza, mergeţi spre sud… Hamas vă vrea ca scuturi umane…

Este vorba de siguranţa voastră personală. Vom ataca pe scară foarte largă în oraşul Gaza City în viitorul apropiat”, a arătat purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, într-o conferinţă de presă.

Armata israeliană se pregăteşte pentru operaţiuni terestre semnificative

Mai mult, armata israeliană a precizat că forţele sale au fost desfăşurate în întreaga ţară. Astfel, au sporit pregătirea operaţională pentru următoarele etape ale războiului, „cu accent pe operaţiuni terestre semnificative”.

Armata precizează că se pregăteşte să „extindă ofensiva” prin punerea în aplicare a unei „game largi de planuri operaţionale ofensive”. Acestea includ un „atac comun şi coordonat din aer, de pe mare şi de pe uscat”.

Armata a afirmat că efectuează deja lovituri aeriene „pe scară largă” împotriva multor situri Hamas din Fâşia Gaza şi va oferi în curând mai multe detalii despre aceste lovituri. Totodată, finalizează recrutarea a sute de mii de rezervişti.

„Batalioanele şi soldaţii sunt dislocaţi în toată ţara şi sunt pregătiţi să crească gradul de pregătire pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe o operaţiune terestră semnificativă”, au precizat forţele israeliene.

Se aşteaptă ca armata să lanseze o invazie terestră în Fâşia Gaza. Totuși, amploarea acesteia şi momentul în care va fi efectuată pot fi afectate de considerente operaţionale.