Manevrele, intitulate ‘Velayat 91’, se desfăşoară într-o zonă de circa 1 milion de km pătraţi din Strâmtoarea Ormuz, Golful Oman şi nordul Oceanului Indian, a precizat comandantul Habibollah Sayyari.

Obiectivul lor este de a evidenţia capacitatea forţelor armate de a apăra graniţele Iranului, şi de a trimite un mesaj de pace şi prietenie statelor vecine, a mai declarat Sayyari.

Noile manevre vor testa sisteme de rachete navale, nave de luptă, submarine, metode de patrulare şi de recunoaştere, a indicat acelaşi responsabil.

Iranul a desfăşurat în decembrie 2011 zece zile de exerciţii similare, iar în urmă cu patru luni a trimis un submarin şi un distrugător în Golf în timp ce nave americane şi aliate efectuau manevre în aceleaşi ape.

Teheranul a ameninţat în repetate rânduri că ar putea bloca Strâmtoarea Ormuz, prin care trec 40% din exporturile navale mondiale de ţiţei, dacă va fi atacat din cauza controversatului său program nuclear. Occidentalii menţin o puternică prezenţă navală în Golf pentru a descuraja orice tentativă de blocare a strâmtorii.
SURSA: Agerpres