Prezent la Cluj-Napoca, unde a participat la o manifestare dedicată împlinirii a 150 de ani de către Academia Română, Ionel Valentin Vlad a declarat că în competiţiile naţionale se consumă 'cu mare viteză şi lipsă de înţelepciune' toate fondurile destinate cercetării, adesea în defavoarea cercetărilor pentru interesul naţional. 

'Încercăm să atingem cele mai înalte culmi ale ştiinţei contemporane, să urmăm reguli de obţinere a proiectelor prin competiţii, să numărăm rezultate şi de câte ori ne cităm noi şi cei care ne cunosc. Problema pe care o avem este că, în general, nu reuşim să ajungem singuri la cele mai înalte recunoaşteri internaţionale. (…) În competiţiile pe care le avem la nivel naţional, consumăm cu mare viteză şi lipsă de înţelepciune toate fondurile destinate cercetării, adesea în defavoarea cercetărilor pentru interesul naţional şi pentru păstrarea identităţii noastre, până la urmă în defavoarea dezvoltării unui dialog egal cu alte culturi şi civilizaţii. Avem cam o treime din numărul mediu de cercetători din UE, iar procentul din PIB alocat cercetării, 0,3%, este nesemnificativ în comparaţie cu alte ţări europene. Cum să fii competitiv în aceste condiţii?', a declarat preşedintele Academiei Române. 

Ionel Valentin Vlad a participat, marţi, în Aula Magna a Universităţii 'Babeş-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca la deschiderea Zilelor Academice Clujene. Evenimentul a fost organizat de Academia Română filiala Cluj cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române. 

La manifestări, care au inaugurat un program de conferinţe şi evenimente care va dura toată săptămâna, au participat şi Emil Burzo, preşedintele Academiei Române filiala Cluj, Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB, prefectul Gheorghe Vuşcan, primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc, dar şi invitaţi din ţară şi din Republica Moldova. 

 AGERPRES