După Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui de a numi miniştrii interimari, Klaus Iohannis a precizat, joi, că respinge categoric propunerile înaintate de Viorica Dăncilă pentru miniştri interimari la portofoliile deţinute până acum de ALDE în Guvern.

„Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin şi ca atare resping categoric propunerile înaintate pentru miniştrii interimari. Să fie clar: Guvernul actual şi-a schimbat componenţa politică, în aceste condiţii Constituţia indică fără echivoc ce trebuie să facă prim-ministrul […] Criza în care ne aflăm este generată de PSD prin comportamentul iresponsabil faţă de guvernarea României. Această criză de care sunt vinovaţi PSD şi toţi aliaţii lor din aceşti ani tinde să se acutizeze şi să aibă consecinţe din ce în ce mai grave care vor fi resimţite de toţi cetăţenii”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a adus aminte că PSD a schimbat până acum un număr record de miniştri, cu toate că el a fost cel care a acceptat propunerile PSD.

”Chiar în aceste zile doamna premier iarăşi vrea să schimbe nu mai puţin de 8 miniştri, adică o treime din Guvern. […] În toată această perioadă PSD a golit de conţinut funcţia de ministru. Avertizez PSD să pună rapid capăt acestei crize politice!”

„Este pur şi simplu ridicol să acuzi că nu eşti lăsat să guvernezi, când un simplu bilanţ arată că, în doi ani şi jumătate, ai schimbat trei guverne şi 80, atenţie, 80 de miniştri! Sunt cifre incredibile, care arată câtă instabilitate şi probleme – de la cele strict administrative până la cele legate de politici şi de continuitatea acestora – poate genera schimbarea unui ministru într-un minister. Însă lucrurile nu s-au oprit aici. La cei 80 de miniştri se adaugă un număr de 35 de solicitări de remanieri sau demisii, care la rândul lor numai stabilitate şi normalitate nu putem să spunem că generează. Chiar în aceste zile doamna premier vrea să schimbe nu mai puţin de opt miniştri, adică o treime din Guvern”, a declarat preşedintele, joi, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele României spune că lipsa de legitimitate a Guvernului o face pe Viorica Dăncilă să se teamă să apară în faţa Parlamentului, aşa cum prevede legea.

„Acest guvern nu mai are legitimitate în faţa românilor încă din 26 mai, când cetăţenii s-au exprimat prin vot că sancţionează direcţia în care duce PSD România. Acum, Guvernul nu mai are nici legitimitate politică şi asta explică frica doamnei premier de a se prezenta în faţa legislativului. Soluţia nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli, precum desemnarea unor interimari, ci de a tranşa situaţia cât mai curând în Parlament. Acesta este unicul mod prin care guvernul poate încerca să-şi recapete măcar legitimitatea politică”, spune Iohannis.

Şeful statului a subliniat că, în ciuda faptului că el a ţinut demisiile miniştrilor ALDE aproape o săptămână, ca să fie rezolvate situaţiile tehnice, aceştia nu şi-au delegat atribuţiile, iar acum salariile personalului nu mai pot fi plătite.

„I-auzi! Asta în condiţiile în care am ţinut eu demisiile aproape o săptămână, ca să fie timp de rezolvare a situaţiilor tehnice. Dar, dacă acest lucru s-a întâmplat, este foarte grav şi este cu totul imputabil premierului care avea obligaţia să se asigure înainte de plecarea miniştrilor că activitatea ministerelor nu va fi blocată. Această situaţie duce la două concluzii posibile: fie doamna Dăncilă nu a ştiut că era responsabilitatea sa, ceea ce denotă incompetenţă, fie a vrut să profite de acest context pentru a prelungi artificial momentul votului din Parlament, fapt deosebit de grav petru că pune în discuţie loialitatea sa faţă de cetăţenii României”, a declarat Klaus Iohannis.