Ce a semnat Iohannis?

Între acestea intră şi acordul bilateral de protecţie a investiţiilor dintre România şi Austria, invocat de banca Raiffeisen împotriva României din cauza legii dării în plată, scrie Economica.net.

"Se supune spre adoptare Parlamentului încetarea valabilităţii acordurilor privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, încheiate de către România cu statele membre ale Uniunii Europene, şi se dispune publicarea prezentului decret în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arata intr-un decret (nr.799/2016) semnat de presedintele Iohannis si de premierul Ciolos. Preşedintele a emis decretul la propunerea Guvernului, potrivit Hotărârii nr. E 104 din 10 august 2016.

România are semnate tratate bilaterale prin care asigură protecţia investiţiilor străine, inclusiv cu Austria. Banca austriacă s-a plâns că legea dării în plată ignoră tratatul bilateral şi ameninţă cu procese în tribunalele internaţionale, subliniind că exemplul ei va fi urmat şi de alte bănci străine din România.

Decretul poate fi văzut aici.

Raiffeisen Bank a dat în judecată România la Tribunalul Internațional de pe lângă Banca Mondială din cauza legii privind darea în plată.

Legea dării în plată a ajuns la Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale (ICSID). Raiffeisen Bank a notificat Ministerul Finanţelor că se va adresa forului mondial întrucât legea încalcă tratatul bilateral Austria-România privind siguranţa protecţiei investiţiilor străine.

Practic, după apariţia legii dării în plată, băncile sunt obligate să provizioneze creditele care pot deveni neperformante, iar Raiffeisen tocmai a comunicat că „darea în plată” le-a tăiat 45 de milioane de euro din profit.