Fostul premier și-ar dori ca PSD, ALDE și Pro România să ofere un candiat comun pentru alegerile prezidențiale, însă metoda de alegere a acestuia ar reprezenta o adevărată premieră în România.

„Va propun o solutie pragmatica si imediata pentru o criza grava ! O solutie pentru Stanga ProEuropeana si Progresista din Romania – #ALEGERILEPRIMARE deschise pentru desemnarea candidatului la functia de Presedinte al Romaniei! (…) Partidele de Centru Stanga trebuie sa organizeze #AlegeriPrimare deschise ( nu doar pentru membrii de partid – ci pentru orice cetatean care vrea sa isi exprime opinia )” susține Ponta.

Fostul premier nu se oprește aici ci înaintează și un plan în 5 pași:

Ce propun in mod concret:

  1. Toti cei care isi asuma sau isi doresc sa candideze in 2019 la Alegerile Prezidentiale sa anunte oficial pana la 1 Septembrie ( desi am spus de o mie de ori mai spun o data ca eu nu voi candida in acest an – ca sa nu fie nicio confuzie)
  2. Candidatii ( Tariceanu, Cimpeanu, Teodorovici, Nicolae si ceilalti) trebuie sa accepte un program de minim 5 dezbateri publice , in 5 orase diferite din tara, pe toate temele de interes public / la aceste dezbateri trebuie sa accepte intrebari de la contracandidati, de la presa si de la public ( intr-un sistem transparent stabilit de organizatori) / deasemenea candidatii pot sa isi faca campanie in orice mod acceptat de legislatia in vigoare pentru alegerile obisnuite
  3. In perioada 27- 29 Septembrie la toate sediile din tara ale PSD, ProRomania si ALDE cetatenii care doresc pot sa voteze pentru unul dintre candidati fara sa fie obligatoriu membri de Partid( trebuie doar sa isi dea identitatea ) / deasemenea organizatorii trebuie sa asigure un sistem online de vot ( cu indeplinirea conditiilor de securitate si confidentialitate prevazute de Directiva Europeana privind GDPR)
  4. Centralizarea si anuntarea rezultatelor in ziua de 30 Septembrie- anunt public imediat si neconditionat din partea Partidelor organizatoarea si a contracandidatilor privind sprijinul pentru cel declarat castigator al #AlegerilorPreliminare
  5. O campanie coordonata si un efort comun pentru a recastiga cel putin votul celor 5,3 milioane de romani care au votat candidatul de centru stanga la Alegerile precedente din 2014!