Klaus Iohannis și-a devansat vizita în Franța cu un scop extrem de precis, care ar putea avea ca țintă finală debarcarea lui Liviu Dragnea din fruntea PSD, susțin surse politice, citate de evz.ro. Potrivit informațiilor, această mutare nu este deloc întâmplătoare, ci este bine pregătită de specialiști, prin prezența șefului statului în Parlament urmărindu-se să se dea mesajul asaltului final asupra lui Liviu Dragnea. 

Mutările din ultimele săptămâni prefațează forțarea debarcării lui Dragnea de la vârful PSD. Strategia folosită de gruparea Iohannis este concentrarea tuturor bătăliilor deschise împotriva liderului PSD într-o perioadă scurtă de timp, stfel încât Dragnea să nu aibă timp să se dezmeticească și să riposteze. 

Pentru ca planul să aibă succes, sunt necesare îndeplinirea, în același timp, a trei condiții: pierderea sprijinului politic în PSD, pierderea guvernării, închiderea oricărei posibilități ca Dragnea să câștige bătălia în instanță, prin deschiderea unui nou dosar. În plus, trebuie construită atmosfera socială și mediatică propice pentru organizarea acestor lovituri împotriva PSD, adică proteste de stradă și campanii de presă care lovesc personal și frontal adversarul.

Nu ar fi de mirare ca, prezent în Parlament pentru susținerea discursului solemn de Centenar, Klaus Iohannis să înceapă abrupt cu celebra frază ciceroniană: „Până când vei abuza de răbdarea noastră, o, Dragnea?” Faptul că același lucru poate fi spus și despre Iohannis nu va împiedica propaganda să își facă –conștiincios – treaba.

Un prim pas este transformarea adversarului/ contracandidatului în inamic al statului, lipsit de orice drepturi și libertăți, privat chiar de calitatea de cetățean, susține evz.ro. Efortul de demonizare a președintelui PSD este uriaș, acesta fiind omul cel mai lipsit de calități care a existat vreodată în România (conform propagandei). Încălcarea vieții private în cazul președintelui PSD a devenit deja o cutumă socială. Orice recurs la lege, posibil în cazul oricărui cetățean, devine, în cazul lui Dragnea, o acțiune de sfidare la adresa poporului sau chiar abuz. Pe scurt, Dragnea este antiromân și de aceea trebuie tratat de instituțiile statului nu ca un cetățean normal, ci ca un inamic extern. Faptul că șeful PSD face tot ce îi stă în putință pentru a avea parte de un proces corect reprezintă, în ochii propagandei, ceva inimaginabil.

 

Următoarea etapă ar urma să fie inventarea unei uriașe mașinațiuni politice, a unui complot diabolic pus la cale de Liviu Dragnea ca să arunce țara în aer. Propaganda toacă de luni de zile la scenariul că PSD, condus de Dragnea, scoate România din UE, aruncă în aer democrația, pune cruce justiției, omoară presă, gazează cetățenii etc. Chiar dacă, în unele circumstanțe, sunt motive reale de îngrijorare și critici absolut bine meritate la adresa actualei guvernări, riscurile sunt atât de exagerate, pericolele atât de hiperbolizate, încât realitatea este complet evacuată de propaganda antiDragnea.

În altă ordine de idei, se procedează la demascarea așa-zișilor complotiști, a complicilor inamicului. Toti colaboratorii lui Dragnea sunt suspectați, anchetați, verificați, întorși pe toate fețele pentru a găsi „probele” complotului. Unii dintre ei se autodenunță ca complotiști, după ce ies din grațiile lui Dragnea, încep să aducă probe (discursive, pentru că altceva nu au produs), fac exerciții de retorică cum prind un microfon (cazul puciștilor).