Frankfurter Allgemeine Zeitung  a analizat, într-un amplu articol sancțiunea aplicată de CNCD, care a stabilit că declarațiile președintelui despre maghiari reprezintă discriminare.

”Premiul Carol cel Mare ar fi trebuit acordat, joi, la Aachen iar anul acesta ar fi mers la Klaus Iohannis, care este președintele României din 2014 și a fost reales anul trecut cu o majoriate confortabilă. Faptul că evenimentul a trebuit amânat pe termen nedefinit din cauza pandemiei ar putea fi o fercită coincidență. Celor care urmau să-l onoreze joi cu premiul internațional le-ar fi fost dificil să vorbească doar despre meritele sale în lupta pentru apărarea statului de drept în România”, notează FAZ.

În context, este adusă în discuție declarația făcută de Jürgen Linden, președintele comitetului care acordă premierul Carol cel Mare, care a pus la îndoială imparțialitatea CNCD într-un interviiu pentru Aachener Zeitun, înainte de pronunțarea sancțiunii.

”Aceasta este o evaluare rareori auzită de experții din țară. Este adevărat că în cele aproape două decenii de existență, consiliul a fost deseori atacat de partide care au atacat instituția de părtinere, dar criticile bipartizane sunt o dovadă a calității activității sale. CNCD este un seismograf al condițiilor din România, iar seismografele nu sunt responsabile pentru cutremurile pe care le înregistrează”, comentează FAZ.

Publicația amintește că CNCD  a sancționat deseori rivali politici ai președintelui Iohannis din Partidul Social Democrat. În plus, se menționează inclusiv episoadele împotriva CNCD, despre care PSD a spus când se afla la guvernare că este parte a ”statului paralel” condus de Iohannis, care subminează valorilor românești la comanda unor forțe oculte (George Soros).