Iohannis, criticat dur! Ce îi reproșează șeful DNA. Îi scapă pe evazoniști

În cadrul declarațiilor sale pentru Europa FM, Crin Bologa a spus că legea promulgată de președinte este și bună și rea. El a mai spus că aceasta ar putea stimula activtatea infracțională.

„Este și o lege bună și o lege rea, depinde care sunt efectele mai bune sau mai rele. Ajută la recuperarea prejudiciilor, dar eu cred că va stimula infracționalitatea și cu cât infracționalitatea va fi mai mare cu atât vor avea posibilități să achite sumele de bani pe care le-au sustras de la bugetul public. Deci este o stimulare a activității infracționale în așa mod încât se știe statistic că noi nu vom descoperi niciodată toate faptele de evaziune fiscală săvârșite de o persoană pe care o prindem și atunci de fiecare dată se va putea aprecia că, dacă fac evaziune fiscală și voi fi prins, voi plăti cu un procent de 20% în plus.”, spune procurorul șef al DNA.

Se vor aduce modificări legii?

Crin Bologa a mai spus că, în prezent, se discută despre modificarea acestei legi. El a mai spus că au mai fost astfel de prevederi juridice, dar numai până la anumite sume.

”Acum se discută la nivel public că se va modifica aceasta lege. Legea și-a produs efectul și se va aplica legea penală mai favorabilă. Toată evaziunea fiscală săvârșită azi sau când va intra în vigoare modificarea, cei cercetați sau trimiși în judecată vor putea să plătească și vor scăpa. Numai de la modificări în viitor.

Au mai fost astfel de prevederi juridice dar numai până la anumite sume. Până la o anumită sumă aplicam o sancțiune administrativă, după aceea o pedeapsă cu amendă penală și apoi cu suspendare. Dar peste 500 de mii de euro, din câte îmi aduc aminte, nu mai era posibilitatea să achiți aceste sume de bani și, pentru prevenție, atât cu privire la cel care săvârșește fapte, dar și cu privire la ceilalți cetățeni care ar putea să săvârșească astfel de fapte. Cred că legea ar trebui să fie mai fermă și să fie trași la răspundere pentru sume mari”, a spus Crin Bologa.

Amintim că legea promulgată de președintele Klaus Iohannis prevede ca persoane acuzate de evaziune fiscală de până la 100 de mii de euro vor primi o amendă și nu vor merge la închisoare, dacă achită integral prejudiciul.

Legea a fost sesizată la CCR de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului. Curtea a decis că legea este constituţională.Proiectul de lege a fost iniţiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu.

Sursa foto: Capital