”Dosarul Maricuța” a împlinit șapte ani de când a fost deschis de procurorii DNA de la Alba Iulia. Acum, miile de documente ale dosarului au fost transferate procurorilor anticorupție din cadrul structurii centrale a DNA, scrire turnulsfatului.ro. Răspunsul procurorilor este considerat dezamăgitor de foștii sibieni care au apelat la procurorii anticorupție pentru a li se face dreptate: „La multe din fapte au intervenit deja prescripțiile. Și, din câte știu eu și mi-a confirmat și avocatul, nu au voie să mai cerceteze fapte prescrise”.

În cea de-a 18-a zi a lunii martie a acestui an s-au împlinit șapte ani de când, din sediul Structurii teritoriale Alba-Iulia a Direcției Naționale Anticorupție era atribuit numărul 40/P/2014 anchetei care avea să fie cunoscută în spațiul public drept ”dosarul Maricuța”. Cu un prejudiciu estimat un an mai târziu la 114 milioane de euro, dosarul procurorilor anticorupție de la Alba Iulia este cel mai mare din cele instrumentate vreodată în județul Sibiu.

De mai bine de un an, potrivit informațiilor Turnul Sfatului, în acest dosar nu s-a mai făcut niciun fel de lucrare: audierile s-au încheiat demult, la fel și expertizele și chiar și contraexpertizele. Am solicitat explicații conducerii DNA referitoare la stadiul acestui dosar. La trei zile după ce solicitarea a fost transmisă, procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a decis să ia dosarul de la Alba Iulia și să îl transfere procurorilor din structura centrală. Motivul invocat oficial: la Alba-Iulia nu mai sunt procurori care să încheie lucrările ”La data de 8 aprilie 2021, dosarul la care faceți referire a fost preluat, din dispoziția procurorului șef al D.N.A, la structura centrală în vederea continuării actelor de urmările penală, având în vedere complexitatea cauzei și deficitul de personal din schema Serviciului teritorial Alba Iulia”, a transmis conducerea DNA redacției Turnul Sfatului.

Eu când v-am spus de la început că e o mare mafie

Sursa citată a discutat și cu persoane implicate în acest dosar, fie persoane vătămate, fie persoane puse sub urmărire penală. Până la ora redactării acestui material, niciuna din aceste persoane nu a fost înștiințată referitor la faptul că dosarul a fost mutat de la Alba-Iulia la București.

Iar în ceea ce privește persoanele vătămate, speranța că acest dosar va fi în vreun fel trimis în fața judecătorilor este aproape total diluată. ”Dacă e așa, vor trece iar ani, iar procurorii de la București nu vor face nimic în cauză în tot timpul acesta. După care, parcă văd, trimit iarăși dosarul înapoi la Alba-Iulia și dau o clasare. Eu când v-am spus de la început că e o mare mafie…”, este una din opiniile preluate de Turnul Sfatului din rândul persoanelor vătămate. Persoane care de mai bine de 15 ani așteaptă ca plângerile penale formulate în fața procurorilor să ajungă, în urma finalizării unui rechizitoriu, și în fața judecătorilor.

Acuzațiile din Dosarul Maricuța

Constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri complicitate la luare de mită, instigare la spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu sunt câteva din infracțiunile pe care procurorii DNA le cercetează de șapte ani în cadrul acestui dosar. Este vorba de fapte puse pe seama a 40 de persoane și care s-ar fi petrecut în perioada 2005 – 2015, după cum se arată în ordonanțele de urmărire penală consultate de Turnul Sfatului. Fapte pentru care – mai ales în urma modificărilor legislative promovate în vremea celei mai recente guvernări PSD – a intervenit deja termenul de prescripție.

Procurorii DNA, însă, nu au lucrat deocamdată la verificarea acelor fapte pentru care nu mai are rost să lucreze. Și spun că vor face asta doar atunci când vor finaliza rechizitoriul. ”Pe parcursul cercetărilor, până în acest moment nu au fost emise ordonanțe de clasare ori încetare a urmăririi penale. Cu privire la termenele de prescripție, dacă este cazul, acestea se constată la dispunerea actului prin care se soluționează cauza, la finalizarea anchetei penale. Or, în acest moment, ancheta se află în desfășurare”, răspund procurorii la solicitarea Turnul Sfatului.

Răspunsul procurorilor este considerat dezamăgitor de foștii sibieni care au apelat la procurorii anticorupție pentru a li se face dreptate. ”La multe din fapte au intervenit deja prescripțiile. Și, din câte știu eu și mi-a confirmat și avocatul, nu au voie să mai cerceteze fapte prescrise. Până termină procurorii aceștia dosarul și mita se prescrie”, mai adaugă una din persoanele vătămate în acest dosar.

Cine este Daniel Maricuța

Daniel Maricuța, fostul primar al Șelimbărului, și Elena Scumpu, în continuare secretar al Primăriei Șeimbăr, principalele nume din acest dosar, s-au numărat printre cei puși sub arest la domiciliu începând cu luna noiembrie 2015. După cele șase luni în care această măsură putea fi prelungită, pe numele celor doi a fost instituită măsura controlului judiciar. Dar nici aceasta nu a fost menținută mult timp. La nici zece luni după ce dosarul a devenit public (în urma descinderilor din octombrie 2015), judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au decis ridicarea acestei măsuri preventive. Și asta deoarece procurorii DNA au uitat că măsura controlului judiciar instituită pe numele lui Maricuța și Scumpu expira pe 20 iulie 2016 și au prelungit-o abia două zile mai târziu, mai precis pe 22 iulie 2016. Acțiune în afara normelor legale, după cum au stabilit și judecătorii.

În actele de urmărire penală consultate de Turnul Sfatului, procurorii descriu modul în care gruparea Maricuța a recurs la o serie de metode care depășesc cu mult cadrul legal pentru a pune mâna pe suprafețe importante și valoroase. Pe baza acestor, Turnul Sfatului a descris, de exemplu, cum procurorii verifică modul în care Maricuța & co au așteptat mai bine de șase ani, pentru ca beneficiarul de drept al unor terenuri să treacă în lumea celor drepți. După care, prin falsuri grosolane, făcute cu pasta corectoare, au modificat acte de reconstituire a dreptului de proprietate pentru a beneficia ei de aceste drepturi. Detalii aici

 

Sursă foto: Dreamstime