Președintele României, Klaus Iohannis, a dispus implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române în Afganistan. Decizia a fost luată ținând cont de deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan. În aceste condiții, sunt necesare măsuri urgente de sprijin pentru repatrierea cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Președintele României a fost permanent informat cu privire la evoluția situației din Afganistan de către MAE și celelalte instituții care fac parte din Celula de criză interinstituțională, care își desfășoară activitatea în regim permanent pentru analizarea evoluțiilor și propunerea adoptării demersurilor concrete necesare. România va continua activ consultările și coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliații din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluțiilor, a efectelor lor și pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât și în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE de marți, 17 august, sau reuniunea de urgență a Consiliului Nord-Atlantic din aceeași zi.

Florin Cîțu, discuție cu Iohannis pe tema situației din Afganistan

De alfel, Florin Cîțu a anunțat că a avut o discuție cu președintele Iohannis pe tema situației din Afganistan. La acest moment, mai sunt 35 de cetățeni români care au solicitat să fie scoși din Afganistan. Acest lucru s-ar putea face cu o aeronavă NATO sau o aeronavă românească. Premierul afirmă că există o celulă de criză la nivel guvernamental, care va analiza inclusiv eventualitatea creșterii presiunii la granițe din partea refugiaților.

„Am avut o discuție cu domnul președinte referitor la la situația din Afganistan. Știți că pe 13 august MAE a ridicat nivelul de alertă la maximum pentru Afganistan. În acest moment sunt 35 de cetățeni români în acea zonă. Au fost 60, mai sunt 35. Sunt în siguranță, suntem în contact permament. I-am propus domnului președinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă. Sunt două variante: un avion care va fi în colaborare cu NATO sau un avion al nostru. Pe această cale vreau să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo și nu au contactat reprezentanța diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. Dacă va fi varianta NATO, românii vor fi aduși până în Georgia. Există o celulă de criză, orice alte decizii vor fi comunicate”, a declarat Cîțu.

Sursa foto: Dreamstime