Investitorii români ar putea tranzacţiona pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucureşti în principal acţiuni ale societăţilor străine cu o prezenţă puternică pe piaţa din România, cum ar fi VIG, CME, Renault, Lafarge şi OMV, a declarat preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache.

„Primele titluri străine vizate pentru a fi tranzactionate în cadrul MTF (sistem multilateral de tranzacţionare) ar trebui să fie acţiunile emise de companiile străine care au participaţii semnificative la companii româneşti, cum ar OMV – Petrom, VIG – Asirom, CEZ – Electrica, Central European Media – Media Pro, Renault – Dacia, Lafarge – Romcim şi altele (…) Cred că va exista interes pentru aceste titluri, pentru că sunt companii cu o recunoaştere internaţională şi care au un business solid în România”, a spus Farmache, la seminarul EU-Cofile organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.

Caută intermediari

El a arătat că principala preocupare a Bursei de Valori Bucureşti o reprezintă găsirea intermediarilor activi pe pieţele unde sunt listate companiile şi care să asigure lichiditatea necesară pentru aceste titluri în sistemul MTF de la Bucureşti. Farmache spune că vor începe discuţii cu intermediari de pe pieţele unde activează societăţile enumerate.

Platforma MTF a fost creată de Bursă pentru tranzacţionarea acţiunilor listate pe piaţa Rasdaq, şi va avea şi o componentă internaţională, unde vor fi tranzacţionate titluri listate pe pieţe externe, fără acordul expres al emitentului.

Potrivit lui Farmache, operaţiunile din cadrul MTF local se vor realiza în cadrul aceleiaşi platforme tehnice utilizate de catre BVB pentru piaţa reglementată. El a precizat că în cazul secţiunii internaţionale este de dorit să fie păstrate exact aceleaşi reguli şi mecanisme de tranzactionare (post-tranzactionare) ca în cazul acţiunilor Erste Bank.

SURSA:Mediafax