Unii investitori străini care au cumpărat locuinţe în ansambluri rezidenţiale aflate în stadiul de proiect au chemat în instanţă dezvoltatorii, pentru încălcarea prevederilor contractelor de achiziţie, a anunţat casa de avocatură Enescu&Cuc Bucureşti.

Printre motive se numără depăşirea termenelor de finalizare a construcţiilor şi anularea totală a proiectelor, fără posibilitatea de returnare a sumelor plătite ca avans, se arată într-un comunicat al casei de avocatură.

„În ultimele luni ne-au contactat mai multe zeci de clienţi care intenţionează să demareze proceduri în instanţă împotriva mai multor dezvoltatori din ţară, în oraşe ca Bucureşti, Braşov, Cluj Napoca şi Arad”, a declarat Mihai Cuc, partener la Enescu&Cuc.

Majoritatea dezvoltatorilor în cauză au încetinit foarte mult sau chiar au sistat lucrările din cauza lipsei lichidăţilor, întârziind predarea apartamentelor către cumpărători.

„Există însă şi dezvoltatori care nici măcar nu au început lucrările, mai mult, nici măcar nu au obţinut vreodată autorizaţiile de construire, deşi contractele de vânzare-cumpărare au fost semnate începând cu 2007. Această situaţie ne face să ne îndoim de buna credinţă a multora. Tot ceea ce trebuia în România boom-ului imobiliar pentru a începe să vinzi ceva ce nu exista era un teren şi un proiect arhitectural care să ia ochii”, susţin reprezentanţii casei de avocatură.

Investitorii au semnat contracte cu ochii închişi

În opinia lor, cumpărătorii români sau străini au semnat adesea contracte care i-au dezavantajat, dezvoltatorii mizând pe faptul că preţurile apartamentelor creşteau de la o zi la alta şi fiind astfel în poziţia de a pune presiune pe investitori.

„Bineînţeles, majoritatea celor ce vor aduce în instanţă aceşti dezvoltatori au mari şanse să obţină decizii favorabile. Marea problemă este că aceste firme să mai aibă de unde să dea înapoi banii. Realitatea este că legislaţia din România este extrem de permisivă cu aceşti dezvoltatori, care de fapt nu sunt obligaţi să ofere nicio garanţie înainte de a scoate la vânzare proiecte offplan. În multe ţări din Europa, ei sunt obligaţi să depună în bancă o anumită sumă de bani care să acopere o parte din valoarea proiectului sau există anumite cerinţe legate de capitalul social minim”, a afirmat Cuc.

Enescu & Cuc este o societate de avocatură orientată în special către investitori străini în România, specializată în drept comercial, tranzacţii şi litigii imobiliare.

SURSA: Mediafax