Cutremurul din Japonia și catastrofele care au urmat au aruncat în haos și piețele de capital din întreaga lume. După ce, inițial, yenul japonez s-a depreciat față de principalele valute, intervenția de calmare a autorităților nipone (în principal prin injectarea de lichiditate în piață, în valoare de peste 180 miliarde dolari) au dus moneda la cel mai înalt nivel față de dolar după Al Doilea Război Mondial.
Astfel, cursul s-a apreciat de la peste 83 de yeni pe dolar până la 76,4 yeni pe dolar. Nivel deloc pozitiv pentru mediul de afaceri din Japonia, în special pentru exportatori, care au nevoie de cel puțin 86 de yeni pe dolar pentru a atinge pragul de profitabilitate.
Inclusiv piața autohtonă, care se afla pe un minitrend de creștere în momentul dezastrului natural, a fost oprită din apreciere, iar acum se află în stagnare. Bursa de la București a reușit însă să se decupleze din nou de trendul internațional, astfel încât a trecut pe plus miercurea trecută, piața terminând ziua cu o creștere de 1,68%, în timp ce bursele dezvoltate consemnau scăderi.

„Elementele negative ce au survenit în ultima perioadă de pe piețele externe par să fie contrabalansate într-o bună măsură de o serie de aspecte pozitive ce au putut fi identificate strict în legătură cu piața noastră“, spune Gabriel Aldea, analist Intercapital Invest. De altfel, evoluția mai mult stagnantă a pieței noastre nu justifică părerile conform cărora investitorii străini au efectuat vânzări pentru ieșiri semnificative din piață. 
Din păcate, evoluția economiei globale din acest an va fi marcată de catastrofa din Japonia (care nu s-a încheiat încă) și de turbulențele din nordul Africii și din Orientul Mijlociu. Inevitabil, economiile vor fi afectate de aceste probleme, pe de o parte de scumpirea materiilor prime și a petrolului, iar pe de alta, de perioada de recuperare de care vor avea nevoie niponii. 
Între timp, la București a început o nouă luptă între brokeri: cea pentru câștigarea intermediarului ofertei secundare de acțiuni a OMV Petrom. Pachetul de 9,84% pe care statul român intenționează să îl vândă are o valoare de peste 500 milioane euro în prezent, suficient de mare ca să atragă nume mari la nivel internațional, precum JP Morgan, Morgan Stanley, UBS; Goldman Sachs sau Renaissance Capital. Acestea au format consorții cu brokerii din țară și au depus oferte în cadrul licitației. Pachetul de la OMV Petrom ar trebui să ajungă pe piață la jumătatea anului. 
În cazul în care recuperarea ușoară a economiei României continuă, piața de capital ar putea profita pentru o nouă apreciere. Însă, prognozele pe termen scurt sunt greu de făcut din cauza volatilității burselor internaționale. Probabilitatea ca piața din țara noastră să înregistreze o corecție negativă de la actualele niveluri pare a fi tot mai mare în acest moment. Pe termen mediu și lung însă, o corecție ar reprezenta un moment bun de intrare în piață. Conform calculelor brokerilor, nivelul de discount la care se tranzacționează în prezent companiile este foarte atractiv pentru viitor.