Împrumuturile ţărilor îndatorate, printre care Italia, Grecia şi Spania, au crescut în deceniul care a urmat crizei datoriilor suverane din regiune – în parte din cauza secătuirii provocată de pandemia de coronavirus asupra finanţelor publice.

Pieţele au fost mai dispuse să finanţeze aceste datorii mari în timp ce costurile de împrumut erau foarte scăzute, iar Banca Centrală Europeană îşi continua programul masiv de achiziţii de obligaţiuni. Dar planurile BCE de a retrage aceste stimulente – cu încetarea achiziţiilor de active şi o creştere a ratei dobânzii cu un sfert de punct planificată pentru luna iulie – înseamnă că obligaţiunile acestor naţiuni din sudul Europei sunt din nou sub presiune.

Costurile de împrumut pentru Italia şi Grecia au urcat brusc

Costurile de împrumut pentru Italia şi Grecia au urcat brusc, randamentul la 10 ani al Italiei atingând vineri cel mai ridicat nivel din 2014 – deşi rămân cu mult sub nivelurile atinse în 2012. Cu toate acestea, îngrijorarea multor investitori este că o creştere susţinută ar putea reaprinde îngrijorările cu privire la cât de uşor de gestionat este gradul de îndatorare al Romei sau Atenei.

„Cred că situaţia este îngrijorătoare, dar nu critică. Uneori, pieţele pot să se autoconvingă şi să îşi piardă încrederea”, a declarat Antoine Bouvet, senior rate strategist la ING.

El a spus devine o „profeţie care se împlineşte singură”. În opinia sa, dacă diferenţa dintre randamentele italiene şi cele germane de referinţă ajunge la 2,5%, atunci „unele semnale de alarmă vor începe să sune la BCE”. Vineri, diferenţa a crescut la aproximativ 2,25%.

„Până acum [extinderea] a fost relativ ordonată, dar ar putea să inducă BCE un fals sentiment de siguranţă”, a adăugat Bouvet.

România a plătit peste 100 de miliarde de lei cu dobânzile pentru datoria publică

În ceea ce privește România, Ministerul de Finanțe a aratat că țara noastră a cheltuit peste 100 de miliarde de lei cu dobânzile pentru datoria publică în ultimii 10 ani. Pe acest fond, Cristian Păun, analist financiar şi profesor la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti spune că datoria publică este, de fapt, deficitul cumulat în ultimii 30 de ani.

Datele Ministerului Finanțelor indică că România plătește pe dobânzile la credite jumătate din sumele investite din buget pentru dezvoltare.

De asemenea, datele ministerului au mai arătat că statul român a cheltuit 230 de miliarde de lei pentru investițiile din bugetul de stat. Concret, autoritățile din România cheltuie cu dobânzile la datoria publică jumătate din cât plăteşte pentru investiţii.