Daca pana acum Chitila a fost una dintre cele mai cenusii zone din vecinatatea Capitalei, in urmatorii ani vor veni aici investitii de sute de milioane de euro.

Chiar daca a fost declarata oras anul trecut, fosta comuna Chitila si-a pastrat aerul rural. Cei peste 12.500 de locuitori au, totusi, consolarea ca traiesc intr-o zona de unde parcurg doar 13 kilometri pentru a ajunge in centrul Bucurestiului.


Aceasta apropiere de Capitala, dar si faptul ca in Chitila nu s-a construit prea mult si, in consecinta, terenurile sunt destul de ieftine, incep sa atraga tot mai multi investitori. “S-au cam terminat terenurile in majoritatea zonelor de langa Bucuresti. Acum, a venit si randul nostru”, spune Emilian Oprea, primarul Chitilei. El a adaugat ca doar proiectele care au primit autorizatie de constructie in ultimele luni depasesc 100 de milioane de euro ca volum al investitiilor. Una dintre cele mai mari investitii din Chitila ii apartine grupului tiriac Holding. Firma Parcul Banatului SRL, un joint venture intre tiriac Holding si compania germana LEG, a cumparat un teren de sapte hectare, pe care va dezvolta un cartier de blocuri care cumuleaza circa 500 de apartamente. “Lucrarile vor incepe in aprilie-mai anul viitor si vor fi gata in circa doi ani si jumatate. Investitia se va ridica la circa 60 de milioane de euro”, spune Jurgen Reich, project manager la tiriac Holding. Aici vor fi construite, intr-un spatiu inchis, garsoniere si apartamente de doua, trei si patru camere, care vor beneficia si de spatii comerciale. De ce au ales Chitila cei de la tiriac Holding? “Pentru ca este o zona cu potential de crestere si care nu a fost inca exploatata. Infrastructura este buna si se ajunge repede in centrul Bucurestiului”, explica Reich.

Metrul patrat de teren costa intre 50 si 100 de euro

Un alt proiect important in zona este, dupa cum spune primarul Chitilei, cel al companiei belgiene Liebrecht & Wood. Pe un teren de 180.000 de metri patrati se va dezvolta Bucharest Logistic Center – un centru logistic de 80.000 de metri patrati construiti. “Am semnat autorizatia de constructie saptamana trecuta. In doi ani, centrul logistic, care va necesita o investitie de peste 27 de milioane de euro, va fi gata”, crede Emilian Oprea.


si mai sunt si alte proiecte. Primarul Oprea da ca exemplu compania Montero, care va incepe la primavara lucrarile de constructie pentru un depozit de medicamente desfasurat pe o suprafata de opt hectare. “Langa ei, pe un teren de 3,5 hectare, compania Integra va construi un complex de prelucrare a carnii”, adauga primarul.


Undeva intre Chitila si Mogosoaia, un grup de investitori romani au comasat o suprafata de zece hectare de teren, pe care l-au parcelat in suprafete de 800-1.200 de metri patrati, in ideea de a construi aici vile. Oprea spune ca in cadrul acestui proiect vor fi construite 90-100 de vile de lux, pe terenul delimitat din doua parti de lacul Mogosoaia si care are o a treia latura marginita de padure.


Tot la Chitila, compania Multimedia Film isi va construi un sediu de birouri si cateva platouri de filmare. “Investim aici pentru ca este foarte aproape de Bucuresti”, explica Andrei Mainescu, directorul Multimedia Film.


si acesta este doar inceputul pentru ca, asa cum spera si primarul Chitilei, este foarte probabil ca aceste investitii sa atraga dupa ele si altele. Nu numai apropierea de Bucuresti este un argument, dar si terenul, care costa 50-100 de euro metrul patrat, in zona asa-numita rezidentiala, si circa 25 de euro pe metru patrat in zona industriala, delimitata de soseaua de centura si autostrada.
“Am fost destul de inspirati cand am introdus in intravilan toata zona limitrofa soselei de centura”, spune Oprea. Care spera ca, in cativa ani, Chitila sa arate ca un orasel cochet de langa Capitala, unde sa viseze sa se mute orice bucurestean.



“S-au cam terminat terenurile in majoritatea zonelor de langa Bucuresti. Acum, a venit si randul nostru.”

Emilian Oprea,

primarul Chitilei